Švedi v ta omejevanja

Foto: Epa
Foto: Epa
Glavni švedski epidemiolog se boji tretjega vala.
Oglej si celoten članek

Število novih okužb z novim koronavirusom na Švedskem hitro narašča in kljub cepljenju proti covidu-19 obstaja tveganje tretjega vala epidemije, ki bi bil lahko še hujši od drugega, je danes opozoril glavni epidemiolog Anders Tegnell. Na Švedskem zato med drugim razmišljajo o omejitvi števila kupcev v trgovinah in nakupovalnih centrih.

"Agencija za javno zdravje predlaga omejitev števila ljudi v trgovinah in nakupovalnih središčih na največ 500," je dejal Tegnell po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Ljudem bo agencija tudi priporočila, naj ne nakupujejo v skupinah in da naj v trgovine hodi le po en član gospodinjstva. Omejitev naj bi začela veljati v soboto. Že zdaj pa mora biti v trgovinah najmanj 10 kvadratnih metrov površine na stranko.

Okužbe naraščajo

Število novih okužb na Švedskem narašča tretji teden zapored, in sicer vsak teden za deset odstotnih točk. Kot je na novinarski konferenci dejal Tegnell, cepljenje proti covidu-19 zmanjša tveganje za težji potek bolezni in smrt, ne vpliva pa bistveno na število okužb.

Švedska zaradi pandemije ni nikoli ustavila javnega življenja kot številne druge evropske države, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu od novembra postopoma zaostruje omejitve. Od ponedeljka se morajo tako restavracije in bari zapreti ob 20.30, ne glede na to, ali prodajajo alkoholne pijače ali ne.

Švedska z 10,3 milijona prebivalcev je v pandemiji prizadeta huje od nordijskih sosed. Doslej so potrdili skupno skoraj 700.000 okužb in 12.882 s covidom-19 povezanih smrti.

Covid-19 Opažene spremembe med regijami, izstopajo naslednje občine

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:45 2. Marec 2021.

    Jebite se s tem sranjem. Raje se brigajte za svoj prag, ker imate na njem svinjarij, da se ven ne …

  • 18:44 2. Marec 2021.

    Ne morete brez Švedske, le kako to? Kot da mi ne znamo poiskati pravih informacij še kje drugje od vaših …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.