Švedska desnica prvič v parlament

Foto: Žurnal24 Voditelj Švedskih demokratov Jimmie Akesson po razglasitvi rezultatov (Foto: Reu
Skrajna desničarska stranka Švedski demokrati je dobila dovolj glasov za vstop v švedski parlament.
Oglej si celoten članek

Stranka Švedski demokrati pod vodstvom Jimmieja Akessona, ki se bori proti priseljevanju tujcev, je na nedeljskih volitvah dobila 5,7 odstotka glasov, kar pomeni 20 od 249 sedežev v parlamentu. Konzervativna koalicija je z 49,3 odstotka glasov oziroma 172 sedeži zmagala, a brez absolutne večine.

Švedski premier Fredrik Reinfeldt je sporočil, da vlade ne bo sestavil s skrajno desničarsko stranko, ampak bo poskušal pritegniti Zelene, ki so trenutno bolj povezani z levosredinskimi Socialnimi demokrati. Iz vodstva Zelenih so sicer sporočili, da opozicijski blok ostaja združen. "Glede vprašanja, kako bomo obvladali to nejasno situacijo, sem bil jasen," je dejal Reinfeldt. "Ne bomo sodelovali ali bili odvisni od Švedskih demokratov."

Po navedbah francoske tiskovne agencije je po preboju desničarjev v parlament odprt prostor za preoblikovanje koalicij, možne pa so tudi nove volitve. Pričakovati je, da bo Reinfeldt poskušal v svojo koalicijo pritegniti Zelene iz opozicije, saj manjšinska vlada na Švedskem po navedbah poznavalcev ni običajna. V preteklih 78 letih so švedsko vlado sicer kar 65 let vodili Socialni demokrati, ki jih trenutno vodi Mona Sahlin.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.