Švicarji za obvezno služenje vojski

Foto: EPA
Foto: EPA
Zagovorniki pravijo, a je opravljanje vojaške službe že od nekdaj sestavni del njihove nacionalne podobe.
Oglej si celoten članek

Švicarski volivci so na današnjem referendumu z veliko večino zavrnili možnost, da bi ukinili obvezno služenje vojaškega roka. Proti je glasovalo 73 odstotkov tistih, ki so oddali svoj glas, kažejo izidi glasovanja.

Za ukinitev obvezne vojaške službe je glasovalo 27 odstotkov volivcev, kar je manj, kot so napovedovale ankete. Zagovorniki ukinitve so pričakovali vsaj 30-odstotno podporo.

"Obvezno služenje vojaškega roka je orodje, ki je bilo v preteklosti ustvarjeno za vojne," je dejal Tobias Schnebli iz protivojaške skupine GSoA in ob tem dodal, da Švici ne grozi nobena resna grožnja invazije.

Zagovorniki obstoječega sistema so v zagovor dejali, da se druge evropske države, ki so opustile obvezno služenje vojaške službe, spopadajo z vse težjim novačenjem ljudi v profesionalno vojsko, kar se tudi v času krize in visoke brezposelnosti ni spremenilo.

Nevtralnost je že skoraj dve stoletji eden od ključnih stebrov švicarske obrambne politike, opravljanje vojaške službe pa že od nekdaj velja za sestavni del nacionalne podobe te alpske države.

V enem od kantonov pa so volivci izglasovali tudi prepoved nošenja burke v javnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:02 22. September 2013.

    Tako delajo zreli prebivalci držav, ki nekaj pomenijo v svetu. Nas, kot druge Švicarje ni nihče nič vprašal. In so …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.