Svobodna?

Foto: Žurnal24 (Foto: EPA)
Nobelovo nagrajenko Aung San Su Či naj bi po 15 letih hišnega pripora v soboto spustili na prostost. Vlada navodil še nima, mnogi se bojijo, da bo vladajoča hunta pripor podaljšala.
Oglej si celoten članek

Vojaške oblasti iz Mjanmara naj bi že podpisale dokument oziroma dovoljenje za izpustitev 65-letne opozicijske voditeljice Aung San Su Či, prejemnice Nobelove nagrade za mir, ki je v zadnjih 21 letih kar 15 let preživela v hišnem priporu. Zadnji, 18-mesečni pripor se ji izteče jutri, 13. novembra, le nekaj dni po spornih volitvah, ki jih je njena stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) bojkotirala.

Po poročanju tujih agencij se v podporo za njeno izpustitev pred njeno hišo v Yangonu, glavnem mestu Mjanmara, zbirajo novinarji, budno pa jih nadzira več policijskih enot.
''Od nadrejenih nismo dobili še nobenih navodil o njeni izpustitvi. Vendar pripravljamo varnostni načrt za 13. november,'' je za AFP povedal neimenovani predstavnik mnjanmarske vlade.

Zaradi Američana pripor lani podaljšali

Aung San Su Či naj bi prvotno izpustili že lani, a so ji zaradi Američana, ki jo je, kot je trdil sam, nameraval rešiti, pripor podaljšali za 18 mesecev.
"Ni ga zakona, da bi jo zadrževali še kakšen dan. Njen pripor se izteče v soboto in takrat bo svobodna," je povedal njen odvetnik Njan Vin.
''Če jo bodo izpustili, to ne bo zato, ker se ji izteče rok za pripor. Vedno bodo lahko namreč našli izgovore, da jo zadržijo,'' pa meni Maung Zarni,  mnjanmarski raziskovalec na londonski ekonomski fakulteti. K pozivom za njeno izpustitev sta se že lani, ob njenem 65. rojstnem dnevu, pridružila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun in britanski zunanji minister William Hague.

Aungova zvesta svojim načelom

Odvetniki Aungove so že napovedali, da bo opozicijska voditeljica, če jo bodo izpustili, imela novinarsko konferenco na sedežu svoje stranke, kar kaže tudi na njen upor proti poskusom oblasti, da bi ji preprečili politične dejavnosti. 

Stranka Aung San Su Či, Narodna liga za demokracijo (NLD), je leta 1990 zmagala na volitvah, a ji vojska, ki v Mjanmaru vlada že pol stoletja, nikoli ni dovolila prepustiti oblasti. Su Čijeva v državi ostaja glavni simbol svobode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.