Ta gospod je rešil življenje dveh milijonov otrok

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Na prvi pogled je James Harrison povsem običajen moški. Ima hči, vnuke, zbira znamke, rad se sprehaja okoli svojega doma ob obali osrednje Avstralije. Toda pod površjem, pravzaprav pod kožo, ima nekaj, zaradi česar je Harrison zelo poseben. Imenujejo ga "moški z zlato roko."
Oglej si celoten članek

Zadnjih 60 let skoraj ne mine teden, ko iz svoje desnice ne daruje krvi. Razlog za to je dogodek, ki se je zgodil, ko je bil še otrok.

"Leta 1951 sem prestal operacijo, v kateri so mi odstranili del pljuč – star sem bil 14 let," se spominja Harrison, ki jih ima danes 79.

"Po prestani operaciji mi je oče povedal, kaj se je dogajalo. Dejal je, da sem s transfuzijo prejel 13 litrov krvi in da so mi neznanci rešili življenje. Oče je bil darovalec krvi in sklenil sem, da bom postal tudi jaz, ko bom dovolj star," je za CNN pojasnil Harrison.

Rešil dva milijona dojenčkov

Avstralec je res postal darovalec in kmalu so ga zdravniki poklicali na obisk. Razlog? Njegova kri bi lahko bila rešitev za smrtonosne težave.

"Do leta 1967 je v Avstraliji vsako leto umrlo več tisoč dojenčkov. Zdravniki niso vedeli zakaj umirajo. Številne ženske so imele splav, nekateri otroci so se rojevali z možganskimi poškodbami," je za CNN povedala Jemma Falkenmire iz avstralskega Rdečega križa.

Šlo je za posledico nokompatibilnosti Rh faktorjev krvi otrok in mater – kri noseče ženske začne "napadati" krvne celice nedonošenega otroka. Po najbolj črnem scenariju, so posledice tega možganske poškodbe ali smrt otroka.

Do kritične situacije pride, ko ima noseča ženska RhD negativno kri, otrok v maternici pa RhD pozitivno, ki jo je podedoval od očeta.

Avstralski zdravniki so v 60-ih letih prejšnjega stoletja ugotovili, da ima Harrison v krvi nenavadna protitelesca iz katerih so razvili "cepivo", ki so ga poimenovali Anti-D. To v krvi žensk z RhD negativnim faktorjem prepreči razvoj RhD pozitivnih protitelesc.

"Avstralija je bila prva država, kjer smo odkrili darovalca krvi s temi protitelesci. To je bilo za tiste čase revolucionarno odkritje," pravi Falkenmirejeva.

Po navedbah avstralskega rdečega križa je Harrison z darovanjem svoje krvi rešil življenje vsaj dveh milijonov otrok.

"James je za nas nezamenljiv"

"Vsak zavoj krvi je dragocen, a kri Jamesa Harrisona je izjemna," pojasnjuje Falkenmirejeva. "Njegovo kri uporabljamo za izdelavo zdravila, ki dejansko rešuje življenja. Čisto vsa Anti-D cepiva, ki so bila proizvedena v Avstraliji, so bila narejena iz Harrisonove krvi," dodaja.

Zdravniki niso povsem prepričani, zakaj ima Harrison tako redko vrsto krvi, a domnevajo, da je vse povezano s transfuzijami, ki jih je prejel med operacijo v otroštvu.

"James je za nas nezamenljiv," pravi Falkenmirejeva.

Po podatkih avstralskega rdečega križa sicer v deželi tam spodaj živi okoli 50 ljudi s krvjo kakršno ima Harrison.

Avstralci ga imajo za narodnega heroja, prejel je številne nagrade. Kri je daroval že več kot tisočkrat, a ne glede na to se ena stvar v tem času ni spremenila. "Niti enkrat nisem gledal, kako mi v roko zapičijo iglo," pravi Harrison.

dezurni@zurnal24.si

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:59 5. Junij 2016.

    YESSSS!!! Tole so legende!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.