Tajfun pod seboj pokopal najmanj 390 ljudi

Foto: Žurnal24 V vasici Hsiaolin so zemeljski plazovi pod seboj pokopali najmanj 390 ljudi.
Tajfun Morakot, ki je najprej pustošil po Filipinih in Tajvanu, nato pa še na Kitajskem, naj bi po poročanju tajvanskih oblasti zahteval najmanj 390 življenj.
Oglej si celoten članek

Tajvanske oblasti so sporočile, da je tajfun Morakot v vasici Hsiaolin pod seboj pokopal najmanj 390 ljudi. Blato in zemeljski plazovi so vas popolnoma zasuli in prekinili cestne povezave, dobavo vode ter električne energije. Oblasti so iz najbolj prizadetih območij evakuirale najmanj 14 tisoč ljudi, toda reševalno akcijo ogrožajo jezera, ki grozijo, da se bodo razlila. Reševanje prebivalcev ogroženih vasi ogroža tudi dež, ki že nekaj dni pada nenehno.

Tajfun je Tajvan prizadel 8. avgusta in povzročil največje poplave v zadnjih petdesetih letih na tem območju. Minuli konec tedna je s seboj prinesel rekordne padavine. Padlo naj bi kar tri metre dežja na kvadratni meter, zaradi česar so reke praktično v nekaj urah prestopile bregove in postale hudourniki, ki so pred seboj odnašali vse: od avtomobilov, dreves, hiš, cest in mostov.

Po dosedanjih uradnih podatkih je zaradi tajfuna umrlo 117 ljudi, vendar oblasti že opozarjajo, da se bo ta številka zelo verjetno dvignila. Na tisoče ljudi pa je zaradi zemeljskih plazov in poplav še vedno ujetih v svojih vaseh.

Pomoč že na poti?
Zaradi odziva po obsežni katastrofi se predsednik Ma Yong-jeou že sooča s hudimi kritikami, ker naj bi pomoč na prizadeta območja prihajala prepočasi. Ma obljublja, da bo mobiliziral celotno državo, če bo treba, da bodo pomagali žrtvam tajfuna. Tajvanske oblasti so sporočile, da so jim Združene države in Evropska unija že ponudile pomoč. Najbolj naj bi potrebovali helikopterje, s pomočjo katerih bodo lahko prevažali opremo za odstranitev posledic zemeljskih plazov.

Našli pogrešane
Na jugu Tajvana so reševalci pred kratkim našli 700 ljudi, ki so jih pogrešali po tajfunu. Ljudje iz več vasi so se namreč pred plazovi kamenja in blata umaknili na višje ležeče točke, njihovi domovi pa so bili uničeni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.