Zelo slabe novice iz Hrvaške: Tako hudo nazadnje v začetku januarja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 9327 testih potrdili 1891 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 20 bolnikov s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.
Oglej si celoten članek

Danes objavljeno število novih okužb je najvišje od 6. januarja, ko so jih potrdili 1896. Minulo sredo so na Hrvaškem potrdili 1445 novih okužb, v sredo pred štirinajstimi dnevi pa 962, je povedal direktor hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Poudaril je, da so v prvih treh dneh tega tedna v državi potrdili 32 odstotkov več novih okužb kot v prvih treh dneh prejšnjega tedna. Trenutna 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 307,6, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 1431,2.

V državi je trenutno 7600 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1038 covidnih bolnikov, od katerih jih 99 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev. Od 25. februarja lani so potrdili 260.636 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 5828 covidih bolnikov.

Tretjina zavrnila cepljenje z AstraZeneco

Foto: Profimedia Cepivo AstraZeneca Na Hrvaškem so doslej uporabili 399.828 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva proti covidu-19. Cepili so 319.772 ljudi, od tega 80.056 z dvema odmerkoma cepiva.

Približno tretjina hrvaških državljanov, ki so jih v preteklih tednih naročili na cepljenje s cepivom AstraZenece, so cepljenje s cepivom tega britansko-švedskega podjetja zavrnili zaradi domnevnih zdravstvenih zapletov in tudi smrtnih primerov po cepljenju z njim.

Predsednika hrvaške vlade in parlamenta, Andrej Plenković in Gordan Jandroković, ter minister za zdravje Vili Beroš so se danes na sedežu vlade javno cepili ravno s cepivom AstraZenece. Po cepljenju je Beroš novinarjem dejal, da so s cepljenjem z AstraZeneco "poslali močno sporočilo zaupanja v medicinsko znanost pred televizijskimi kamerami". Pričakuje, da bodo spodbudili tudi druge državljane k cepljenju, da bi premagali epidemijo covida-19. Vsi trije so v preteklosti sicer že okrevali po okužbi z novim koronavirusom.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:50 24. Marec 2021.

    Tudi hrvaška posebnost ne more trajati večno. A za razliko od nas, imajo zelo liberalne ukrepe, Policijske ure niso in …

  • 12:53 24. Marec 2021.

    Strah je treba vzdrževat, ker samo tako lahko pripraviš narod, da upošteva še tako nelogične in neumne ukaze oziroma ukrepe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.