Tako je Ukrajina s separatisti menjala talce

Foto: Profimedia ukrajina Foto: Profimedia ukrajina Foto: Profimedia ukrajina Foto: Profimedia ukrajina Foto: Profimedia ukrajina Foto: EPA ukrajina Foto: EPA ukrajina Foto: EPA ukrajina Foto: EPA ukrajina
Ukrajina in proruski separatisti so si sredi noči izmenjali talce, med katerimi je bilo 146 ukrajinskih vojakov. Zapornikov je vsega skupaj sicer 370. Menjava se tudi danes nadaljuje.
Oglej si celoten članek

Do menjave je prišlo na zapuščeni cesti severno od Donecka, ki so jo osvetljevale le avtomobilske luči. Menjavo, ki je edini oprijemljivi rezultat zadnjih mirovnih pogajanj, ki so potekali 24. 12. v Minsku, so nadzorovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in oborožene enote.

Zapornike so sprva menjavali v skupinah po deset. "Nosili so civilna oblačila, v rokah pa držali velike torbe z osebnimi stvarmi,“ je povedal očividec. Pozneje so vse zapornike postavili v dve vrsti ena nasproti druge. 

"Srečen sem, ker se lahko vrnem domov in vidim svoje starše in ženo,“ je povedal 28-letni vojak  Artjom Sjurik. Denis Balbukow, 21-letnik, ki se bori v vrstah proruskih skrajnežev, pa je povedal, da si želi domačega kosila in pogovora s sorodniki, nato pa bo šel nazaj v boj.

V konfliktu med ukrajinsko vojsko in separatisti je od aprila umrlo že več kot 4700 ljudi.

Ukrajina je še vedno prepričana, da Rusija separatistom dobavlja orožje, Rusija pa je medtem objavila novo poročilo, v katerem so zvezo NATO označili za veliko grožnjo, saj naj bi zveza ob mejah z Rusijo povečala svojo vojaško prisotnost. Kljub temu menijo, da se je "verjetnost velike vojne proti Rusije zmanjšala“. Se pa bojijo vmešavanja v notranje zadeve države.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.