Takšen bi bil svet, če bi bili vsi vegetarijanci

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Poleg zdravstvenih prednosti bi lahko imelo vegetarijanstvo velik vpliv tudi na klimatske spremembe.
Oglej si celoten članek

Ljudje postajajo vegani in vegetarijanci iz različnih razlogov. Nekateri so prenehali uživati meso, da bi zmanjšali število pobitih živali, drudi enostavno želijo živeti bolj zdravo. Spet tretji želijo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov v ozračje.

To so razlogi, ki jih navajajo vegetarijanci. Več ljudi bi se odreklo mesu, večje bi bile posledice za okolje, globalno! BBC piše, da bi milijoni ljudi po svetu občutili posledice, če bi vsi postali vegetarijanci.

"To je zgodba o dveh ločenih svetovih," pravi Andrew Jarvis iz kolumbijskega centra za tropsko agrikulturo. "V razvitih državah bi vegetarijanstvo prineslo razne prednosti za ljudi in okolje. Državam v razvoju pa bi vegetarijanstvo prineslo še več revščine," pravi Jarvis.

Primerjava z avtomobili

On in tudi številni drugi strokovnjaki v centru so predložili hipoteze o tem, kaj bi se zgodilo, če bi preko noči meso izginilo iz globalnih jedilnikov.

Najprej so začeli razmišljati o tem, da bi globalno vegetarijanstvo prineslo klimatske spremembe. Proizvodnja hrane povzroči okoli tretjino vseh toplogrednih plinov, velika večina je proizvedena pri živini, ki jo krmijo. Pri ekstremnih primerih je štiričlanska družina odgovorna za več toplogrednih plinov v ozračju zaradi mesa kot zaradi dveh avtomobilov, ki jih vozijo vsak dan.

Tom Benton iz Univerze v Leedsu pravi: "Večina ljudi ne razmišlja o posledicah prehrane na klimatske spremembe. Samo manjša količina mesa v prehrani ima lahko velik vpliv na naše otroke in vnuke."

Obdelovalna površina

Zanemarjeni vidik ljudske prehrane je ogromna površina obdelovalnega zemljišča za govedo. Na vsem planetu obstaja okoli pet milijard hektarjev obdelovalne zemlje in več kot dve tretjini je namenjeno vzreji goveda. Če bi vsi ljudje postali vegetarijanci, bi lahko izkoristili okoli 80 odstotkov svetovnih pašnikov za pogozdovanje. To bi pripomoglo k zmanjšanju raveni ogljikovega dioksida v ozračju imelo veliko vlogo pri vrnitvi raznolikost živali na prejšnjo raven. Preostale pašnike bi lahko izkoristili za proizvodnjo hrane za ljudi.

A vse le ni tako enostavno, opozarjajo strokovnjaki. "Ne morete zgolj odstraniti goveda in upati, da bodo pašniki čez noč postali gozdovi," pravi Jarvis in dodaja, da bi za popolno okrevanje okolja trajalo predolgo časa in da bi spremembe v človeški prehrani zahtevale ogromna vlaganja in skrbno načrtovanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:31 10. Januar 2017.

    zanimivo ,vegiči ne jedo mesa ker se jim živali smilijo,a doma pa mačke pa pse ki jih fotra z mesom.vegiče …

  • 16:01 9. Januar 2017.

    Vegetarijanci sramujte se! Če imate res tako radi živali, zakaj jim potem odjedate hrano?

  • 16:34 8. Januar 2017.

    LJUBIM ŽIVALI (na krožniku)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.