Talce v zameno za svoje člane

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Člani opazovalne misije Ovse še vedno v rokah separatistov, ki so jih pripravljeni izpustiti, če nasprotna stran izpusti njihove pridržane člane.
Oglej si celoten članek

Vodja proruskih separatistov v mestu Slavjansk Vjačeslav Ponomarjov je za rusko televizijo danes zatrdil, da so osebe, ki so jih pridržali, karierni vojaki in ne člani opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), s katerimi se je pred kratkim pogovarjal.

Obtožil jih je, da so pripravljali sabotažne akcije po ukazu vlade v Kijevu. Pripravljeni so jih izpustiti v primeru, da nasprotna stran izpusti pridržane separatiste.

Koliko oseb je med pridržanimi, za zdaj ni jasno. Po navedbah Ovseja je v skupini, ki je potovala z avtobusom, 13 oseb, med njimi osem vojaških opazovalcev Ovseja in pet predstavnikov ukrajinskih oboroženih sil. Predstavnike Ovseja sestavljajo štirje nemški opazovalci, preostali štirje pa so iz Češke, Danske, Poljske in Švedske.

Kot je v petek sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo, naj bi skupino pred vstopom v Slavjansk ustavili neznanci. Nemško obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da jim kljub večkratnim prizadevanjem ni uspelo navezati stika prek prenosnega telefona z nemškimi predstavniki skupine

Pogajalci na poti v Slavjansk

V vzhodno Ukrajino se je medtem že napotila skupina predstavnikov Ovseja, ki bo skušala doseči izpustitev vojaških opazovalcev v Slavjansku, je dpa danes izvedela iz vladnih krogov v Berlinu.

Medtem se je oglasila tudi Rusija, ki je sporočila, da si prizadevajo rešiti incident v zvezi s pridržanimi člani misije Ovse. "Ruska stran si prizadeva v okviru danih možnosti rešiti nastalo situacijo v povezavi z vojaškimi opazovalci, ki se nahajajo v bližini Slavjanska," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Stalni ruski predstavnik pri Ovseju Andrej Kelin je opozoril, da pridržanje opazovalcev v bližini Slavjanska ni pripomoglo k pomiritvi napetosti in ponovil, da je Rusija pripravljena pomagati pri njihovi izpustitvi.

Ženevski dogovor tone v pozabo

Slavjansk, ki je v rokah oboroženih proruskih separatistov, so sicer v petek obkolili ukrajinski vojaki, da bi jim preprečili številčno okrepitev. Danes so sporočili, da so v bližini mesta uničili štiri cestne zapore, ki so jih postavili separatisti.

Proruski separatisti v Slavjansku kljub mednarodnemu dogovoru, ki so ga prejšnji teden v Ženevi dosegle ZDA, Rusija, Ukrajina in EU, še naprej nadzorujejo vladna upravna poslopja. Dogovor med drugim predvideva razorožitev nezakonitih paravojaških skupin in odpravo zasedb upravnih poslopij.

Nove sankcije

Skupina sedmih najrazvitejših držav sveta (G7) je danes dosegla dogovor o uvedbi novih sankcij proti Rusiji zaradi ukrajinske krize.

Po napovedih bi lahko sankcije zadevale področja, kot so gospodarstvo, trgovina in finance, pričakovati pa jih je v začetku prihodnjega tedna oziroma ne prej kot v ponedeljek.

G7 je v sporočilu za javnost utemeljil, da so se za nove sankcije odločili, ker Rusija ni izvedla nobenega konkretnega dejanja za uresničitev ženevskega dogovora. G7 je še poudaril, da namerava tako uresničiti "celovite pravne in praktične posledice" nezakonitega ruskega poskusa priključitve Krima in Sevastopola.

Hkrati je G7, v kateri so Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Velika Britanija in ZDA, pohvalil "zadržanost" nove ukrajinske vlade v Kijevu pri ravnanju s proruskimi oboroženimi pripadniki, ki so na vzhodu Ukrajine zavzeli več javnih stavb. Poudarili so tudi, da so vrata za diplomatsko rešitev ukrajinske krize še vedno odprta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:07 2. Maj 2014.

    A sodišče v HAAG-u je pa kar tiho ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.