Talibani potrdili: Vodja mula Omar je mrtev

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V taboru talibanov so potrdili, da je njihov vodja mula Omar mrtev.
Oglej si celoten članek

Verskega poglavarja, ki je po terorističnih napadih v New Yorku Osami bin Ladnu in Al Kajdi ponudil zavetje v Afganistanu, v javnosti niso videli skoraj 14 let, odkar je na motorju zapustil državo. Kljub temu je bil ves ta čas pomembna oseba za Talibane.

Foto: EPA Mula Omar Abdul Hassib Sediqi, predstavnik afganistanskega sveta za nacionalno varnost je sporočil, da je Omar umrl v Pakistanu aprila 2013. "Ker je bil zelo bolan, je pomoč poiskal v bolnišnici v Karačiju. Tam je umrl sumljive smrti."

Talibani so sicer aprila letos objavili njegovo biografijo, v kateri pravijo, da je še vedno aktivno vpleten v njihove džihadistične akcije.

Informacije o smrti mule Omarja so se v javnosti razširile že večkrat, tudi s potrditvijo afganistanskih oblasti, tokrat so njegovo smrt potrdili tudi v Washingtonu.

Vodja talibanov je postal leta 1989

Omar je v Kandaharju že kot mladenič postal mula, verski voditelj, leta 1979, ko je nekdanja Sovjetska zveza vkorakala v Afganistan, pa je prijel za orožje.

Vodja talibanov je leta 1989, po koncu vojne s Sovjetsko zvezo, sedem let kasneje so se talibani v Afganistanu povzpeli na oblast.

Novega vodjo so talibani že izbrali

Ožja skupina najpomembnejših mul je medtem že izbrala novega vodjo – mulo Aktar Mansurja, ki je bil zadnja tri leta Omarjev namestnik. Njegove smrti pa niso komentirali.

Zaenkrat ni jasno, kakšne bodo nadaljnje poteze talibanov – obveščevalci predvidevajo, da se bodo razdelili glede vprašanja ali nadaljevati vojno proti trenutnim afganistanskim oblastem, ali začeti pogajanja.

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.