Talibani z novim vodjo

Foto: EPA
Foto: EPA
Pakistanski talibani so le dan po tem, ko je bil ubit njihov vodja Mehsud, izbrali njegovega naslednika.
Oglej si celoten članek

Potem ko je bil v petek v napadu ameriškega brezpilotnega letala ubit vodja pakistanskih talibanov Hakimula Mehsud, so talibani danes izbrali njegovega naslednika. Po poročanju nemške tiskovne agencija dpa, ki se sklicuje na člane uporniške skupine, naj bi bil to Han Said Sajna. Mehsuda so medtem pozno v petek pokopali.

Sajna je bil tesni pomagač ustanovitelja in voditelja gibanja pakistanskih talibanov Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) Bajtulaha Mehsuda, ki ga je leta 2009 prav tako ubilo brezpilotno letalo.

Svet TTP je Sajno za novega vodjo izbral na srečanju na neznani lokaciji, navaja dpa.

Nekdanjega vodjo pokopali

Mehsuda in štiri druge upornike, ki so bili prav tako ubiti v petkovem napadu v plemenskem okrožju Severni Vaziristan, so v petek pokopali na različnih krajih po regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pakistan je po uboju Mehsuda iz strahu pred povračilnimi napadi razglasil visoko stopnjo pripravljenosti in povečal stopnjo varovanja v okolici letališč in drugih pomembnih prizorišč.

Do petkovega napada je sicer prišlo dan pred napovedanim začetkom mirovnih pogajanj med pakistansko vlado in talibani, s katerimi naj bi končali desetletje dolg konflikt, ki je v Pakistanu terjal več kot 40.000 ljudi, še navaja dpa.

Kot je danes sporočil pakistanski minister za informiranje Pervez Rašid, pa Pakistan ne bo dovolil, da bi smrt Mehsuda ogrozila mirovne pogovore.

"Lahko rečemo, da je tokrat brezpilotno letalo zadelo mirovne pogovore, a ne bomo dovolili, da bi ti umrli," je po poročanju AFP dejal minister in izrazil prepričanje, da bo tudi druga stran enakega mnenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.