Teheran zagotavlja sodelovanje

Foto: Žurnal24 Izjave, ki številnim svetovnim voditeljem dvigujejo pritisk, so zaščitni znak Ah
Iran zagotavlja, da bo še naprej okrepljeno sodeloval z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), da bi na ta način preprečil uvedbo novih sankcij ZN zaradi spornega jedrskega programa.
Oglej si celoten članek

Iran je prejšnji mesec na pogovorih z IAEA pristal na časovni okvir, ko naj bi odgovoril na še preostala odprta vprašanja glede svojega jedrskega programa, za katerega ZDA trdijo, da je namenjen izdelavi jedrskega orožja. Dogovor naj bi sicer agenciji ZN pomagal pri končanju preiskave o jedrskem programu Teherana, vendar IAEA po štiriletni preiskavi to še ni uspelo.

Stalne članice Varnostnega sveta ZN, Nemčija in EU so sicer po petkovem sestanku v New Yorku sporočile, da bodo velesile pred odločitvijo o uvedbi tretjega sklopa sankcij proti Iranu počakale na dve poročili o programu bogatenja urana Teherana. Z odločanjem bodo velesile počakale do za novembra predvidenih poročil generalnega direktorja IAEA Mohameda El Baradeja in visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Javierja Solane.

"Cia in ameriška vojska teroristi"
Iranski parlament pa je v soboto sprejel resolucijo, ki ameriško obveščevalno agencijo Cia in ameriško vojsko razglaša za teroristični organizaciji. Resolucija je bila sprejeta kot odgovor na ameriški zakon, ki ga je pred dnevi sprejel predstavniški dom kongresa in v katerem ta ameriško zunanje ministrstvo poziva k uvrstitvi iranske revolucionarne garde na seznam terorističnih organizacij. Za uveljavitev resolucije jo mora sicer potrditi še iransko ustavno sodišče. Resolucija sama sicer ne bo imela vpliva na odnose med državama, saj sploh nimata.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.