Tehniki so "popravili" napačno letalo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Preiskava je pokazala, da so tehniki poseg opravili na napačnem letalu.
Oglej si celoten članek

Preiskava letalskega incidenta, do katerega je na londonskem letališču Heathrow prišlo maja leta 2013. Letalo družbe British Airways, ki je poletelo proti Oslu, je moralo zasilno pristati, saj je imelo poškodovanega enega izmed motorjev, drugi motor so zajeli plamenti, pokrova obeh pa je v zraku odtrgalo, padla sta na pristajalno stezo. Poškodovan je bil tudi sistem za dovod goriva.

50-letni pilot je sicer uspel z letalom varno pristati, med pristajanjem pa so - kot so poročali britanski mediji - odpadali različni deli motorjev letala. K sreči pri tem nihče od 75 potnikov in štirih članov posadke ni bil poškodovan.

Preutrujeni popravili drugo letalo

Preiskava je pokazala, da sta bila pokrova obeh motorjev priprta zato, ker je bilo letalo preko noči predvideno za popravilo; preutrujeni tehniki so vendarle poseg opravili na napačnem letalu in pokrova pustili odprta.

Kaj je povzročilo napako, mediji ne poročajo. Je pa do šumov v komunikaciji očitno prihajalo tudi v zraku; preiskava je pokazala, da je kar nekaj potnikov opazilo, da iz desnega motorja izteka gorivo, o čemer so obvestili kabinsko osebje. Tako dokazi na fotografijah kot izjave potnikov pričajo, da kabinsko osebje ni ustrezno reagiralo in inforamcije ni preneslo pilotu, kot to veleva protokol.

Kakšne bodo pravne posledice napake, še ni znano; za zdaj mediji poročajo le, da je končana preiskava.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.