Teroristi v Barceloni ponoči udarili še enkrat

Foto: EPA Barcelona
Po smrtonosnem napadu s kombijem v središču Barcelone v četrtek popoldne so teroristi ponoči udarili še enkrat.
Oglej si celoten članek

Do novega napada je prišlo v bližnjem kraju Cambrils. Ranjenih je bilo sedem ljudi. Sledil je spopad med policisti in petimi napadalci, pri čemer so bili slednji ubiti. Nekateri so imeli na sebi pas z eksplozivom, je sporočila policija.

Kot poroča francoska tiskovna agencija, je do napada v Cambrilsu, ki leži kakih 120 kilometrov južno od Barcelone, audi A3 zapeljal v množico pešcev in jih šest ranil, od tega enega huje. Povozil je tudi policista.

Napadalci pobegnili lokalni patrulji

Po poročanju lokalnih medijev so napadalci pobegnili policijski patrulji, ki jih je hotela preveriti, pri tem pa so med begom skušali zadeti čim več pešcev. Policija se je podala v lov za njimi, napadalci pa so med begom izgubili oblast nad vozilom, ki se je prevrnilo.

Lažni pasovi z eksplozivom

Vnel se je spopad s policijo, pri tem pa je bilo ubitih vseh pet napadalcev v avtomobilu. Napadalci so nosili pasove na katterih naj bi bil eksploziv, vendra je katalonska policija kasneje sporočila, da pasovi niso bili pravi. Policija domneva, da je bil tudi to teroristični napad in da je bil povezan z napadom v Barceloni.

V središču Barcelone je v četrtek popoldne voznik s kombijem zapeljal v množico ljudi in jih 13 ubil, več kot 100 pa poškodoval. Zatem je voznik pobegnil.

Med žrtvami ni Slovencev, so pa ljudje iz Irske, Francije, Avstralije, Kitajske, Pakistana, Venezuele, Alžirije, Peruja, Nemčije, Nizozemske, Grčije, Hongkonga, Tajvana in Filipinov.

Voznik kombija še na begu

Policija je najprej prijela da moška, ki naj bi bila povezana s tem napadom. Enega je identificirala kot Drissa Oukabirja iz Maroka, drugi pa naj bi bil Španec iz Melille, to je španske enklave na severu Afrike. Španca iz Melille so prijeli 200 kilometrov južno od Barcelone v Alcanaru, Maročana pa na severu Katalonije v Ripollu, ki je od Barcelone oddaljen sto kilometrov.

Dokumenti Drissa Oubakira so bili uporabljeni za najem kombija. Šlo naj bi za moškega v 20 letih, ki je bil rojen v Maroku, vendar naj bi policiji dejal, da so mu bili dokumenti ukradeni in da ni vpleten v napad.

Danes so v kraju Ripoll še tretjega osumljenca, vendar ni znano, ali gre za voznika kombija.

Pripravljali tudi eksploziv

Španska policija napada v Barceloni in Cambrilsu povezuje s sredino eksplozijo v hiši v mestu Alcanar, v kateri je umrl en človek, en pa je bil ranjen. Kot vse kaže, so prebivalci hiše pripravljali eksplozivno napravo.

IS: Gre za maščevanje

Islamska država (IS) je preko svoje tiskovne agencije Amak sporočila, da je bil napad v Barceloni odziv na poziv k napadom na države v koaliciji proti IS-ju pod vodstvom ZDA. Španija ima v Iraku več sto vojakov, ki urijo lokalne sile v boju proti IS-ju, sami pa niso vključeni v bojne operacije.

V nizu napadov z vozili na ulicah evropskih mest v Nici, Berlinu, Londonu in Stockholmu je bilo v zadnjih 13-ih mesecih ubitih več kot 100 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 13:16 18. Avgust 2017.

    willkommen ....

  • 12:35 18. Avgust 2017.

    Zame so ti ljudje islamistične gnide, države Evrope in ljudje jim pomagamo, oni nam pa s terorizmom vračajo, želim si, …

  • 09:05 18. Avgust 2017.

    Kdo je kriv za take gnusne napade?? Migranti ali tisti,ki je tega migranta privlekel v Evropo?? Tem migrantom so tisti,ki …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.