Tisoč kilometrov bo solarnih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Francozi nameravajo za izgradnjo čiste energije izgraditi tisoč kilometrov solarnih avtocest. To naj bi bilo dovolj za pet milijonov ali osem odstotkov francoske populacije.
Oglej si celoten članek

Francoska ministrica za okolje Ségolène Royal je napovedala gradnjo 1000 kilometrov t. i. "solarnih cest". Gre za novo tehnologijo, ko se na cestno površino postavljajo solarni paneli, ki s pomočjo sončne energije ustvarjajo električno energijo. 

En kilometer za 5000 prebivalcev

En kolometer avtoceste s t. i. sončnimi paneli "Wattway" naj bi proizvedel dovolj električne energije za napajanje naselja s 5000 prebivalci.

Vsaj tako pravi družba Colas, ki proizvaja solarne panele za vgradnjo v francoske avtoceste. 

Dovolj za pet milijonov Francozov

Po takšnem izračunu bi bilo 1000 kilometrov takšnih solarnih avtocest dovolj za produkcijo električne energije, ki bi zadostovala za pet milijonov ljudi, kar je okoli osem odstotkov vseh prebivalcev v Franciji. 

Proizvajalec zagotavlja, da so solarni paneli dovolj trdni, da bodo vzdržali promet na sto tisoče vozil, prav tako naj bi se pnevmatike na takšni cesti držale tal celo bolj kot klasični asfalt. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.