"To je katastrofalen dogodek"

Foto: Reuters Poplavljena cesta Foto: Reuters Zaščitena borza Foto: Reuters Podzemna Foto: EPA Visoki valovi Foto: EPA Prazne trgovine Foto: EPA New York, orkan Sandy Foto: EPA New York, orkan Sandy Foto: EPA New York, orkan Sandy
Orkan Sandy, ki je povzročil množične evakuacije ogroženih območij in prekinitve javnega prometa, prizemljil letala ter zaprl šole, gledališča in podjetja, je že dosegel kopno. Po poročanju CNN se je orkan prelevil v tropsko nevihto.
Oglej si celoten članek

Orkan Sandy, ki je od četrtka na Karibih ubil najmanj 67 ljudi, je iz Atlantika prispel na vzhodno obalo ZDA.

Še zjutraj se je pomikal proti severu, nato pa zavil proti vzhodu. Zvečer po krajevnem oziroma jutri zjutraj po srednjeevropskem času pa je trčil ob vzhodno obalo med Virginijo in New York.

Kot poročajo ameriški mediji, je ogroženih več deset milijonov ljudi, zato je več zveznih držav razglasilo izredne razmere in začelo izvajati množične evakuacije.

"Ne bodite neumni in odidite stran!"

Zvezna agencija za posredovanje v naravnih nesrečah (FEMA) ocenjuje, da bo samo zaradi vetra za najmanj tri milijarde dolarjev škode, veliko več pa zaradi dežja in poplav. Oblasti so ukazale evakuacijo najbolj ogroženih območij na obali, vendar vsi ukaza niso upoštevali, zato jih je bilo potrebno v Delawareu in New Jerseyju reševati že danes zjutraj, ko je bil orkan še kakšnih 400 kilometrov od obale.

"Ne bodite neumni in odidite stran," je brez dlake na jeziku vsem sporočil guverner New Jerseyja Chris Christie. Newyorški župan Michael Bloomberg je že v nedeljo ukazal evakuacijo skoraj 400.000 ljudi in ob tem opozoril, da tisti, ki tega ne bodo storili, ne ogrožajo le lastnih življenj, ampak tudi življenja reševalcev.

Najobsežnejši orkan, ki je doslej prizadel ZDA

Po podatkih Nacionalne uprave za oceane in ozračje (NOAA) je Sandy največji orkan oziroma tropska nevihta, ki je kdajkoli doslej prizadela ZDA. Sicer ne po hitrosti vetrov, ki dosegajo 150 kilometrov na uro, ampak po obsegu in trajanju. Območje zveznih držav Virginija, Maryland, Delaware, Pensilvanija in New York naj bi dosegel predvidoma danes. Po predvidevanjih NOAA naj bi s seboj prinesel tudi do 3,5 metra visoke valove, tudi zaradi polne lune, ki poveča učinke plimovanja.

Na Bahamih so valovi zalili enega od letaliških terminalov, številne letalske družbe pa so odpovedale čezoceanske lete. Sandy za seboj pušča podrte mostove, izruvana drevesa, pretrgane daljnovode, zalite hiše, uničene nasade in podobno.

Obama svari: "Opozorila vzmite skrajno resno!"

Predsednik ZDA Barack Obama se je srečal z uslužbenci administracije, ki skrbijo za odgovore na naravne nesreče, in Američane opozoril, naj opozorila državnih in lokalnih oblasti vzamejo skrajno resno, ker gre za veliko neurje. Predsednik ZDA je za nekaj držav tudi razglasil izredne razmere, kar omogoča hitrejšo dostavo zvezne pomoči. Izredne razmere so sicer razglasili guvernerji več zveznih držav sami.

Obeta se še sneg

Sandy bo ob prihodu na kopno trčila ob dve območji hladnega zraka, ki prihajata proti vzhodu iz Kanade in zahoda ZDA. Poleg hudih padavin, ki bodo območje od obale Severne Karoline do Nove Anglije na vzhodu in v notranjost proti državi Ohio zalile z do predvidenih 300 milimetrov dežja, se obeta tudi sneg.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:15 29. Oktober 2012.

    To je samo posel, če ne, nebi s tistim svojim HAARPom opletal.

  • 18:15 29. Oktober 2012.

    To je samo posel, če ne, nebi s tistim svojim HAARPom opletal.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.