To je krivec za uhajanje ameriških tajnih dokumentov, star le 21 let

Foto: Twitter Jack Teixeira.
Foto: Reševalni pas/Twitter Jack Teixeira.
Moškega so poznali pod vzdevkom "OG", kar naj bi pomenilo "originalni gangster".
Oglej si celoten članek

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da se preiskava uhajanja zaupnih ameriških dokumentov, ki naj bi med drugim vsebovali tajne obveščevalne podatke o vojni v Ukrajini, Kitajski in Bližnjem vzhodu, bliža koncu. Nekateri ameriški mediji so morebitnega osumljenca pred tem že identificirali. Kasneje so iz Bele hiše sporočili, da so ga že aretirali.

Sledi v preiskavi so vodile do 21-letnega pripadnika obveščevalnega krila letalske nacionalne garde v Massachusettsu, Jacka Teixeire. FBI je danes "z verjetnim razlogom" aretiral osumljenca, je poročal ABC News, televizija CNN pa je predvajala tudi posnetke aretacije. Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je nato potrdil aretacijo osumljenca v primeru uhajanja zaupnih informacij iz Pentagona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do Bidnovih izjav je prišlo po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da naj bi za objavo zaupnih dokumentov stal mlajši moški, ki je delal v ameriškem vojaškem oporišču. Ta je dokumente sprva delil kot prepise v klepetalnici, ki jo je vodil na platformi Discord. To se je izkazalo za mukotrpno delo, zato je začel kasneje objavljati fotografije dokumentov.

Teixeiro so poznali pod vzdevkom "OG", kar naj bi pomenilo "originalni gangster". Povedal je, da je dokumente dobil v vojaškem oporišču, kjer je delal, je danes poročal Washington Post, sklicujoč se na dva anonimna člana omenjene skupine za klepet.

V klepetalnici 24 ljudi

Skupino v klepetalnici na Discordu je sicer sestavljalo približno 24 ljudi, nekateri med njimi naj bi bili tudi iz Rusije in Ukrajine. Skupna naj bi jim bila "ljubezen do orožja, vojaške opreme in Boga", navaja Washington Post.

Tiskovni predstavnik platforme Discord je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je varnost uporabnikov njihova prednostna naloga in da lahko vsebina, ki krši pravila Discorda, privede do prepovedi dostopa do platforme, zaprtja strežnikov in prijave policiji. Ob tem je še dodal, da v okviru preiskave uhajanja zaupnih podatkov sodelujejo z organi pregona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 15:43 14. April 2023.

    No, to pa je zadetek v polno. Najti nekoga na pragu življenja in ga žrtvovati za dobrobit Amerike. To pa …

  • 08:56 14. April 2023.

    Še pri takoimenovanih kovid cepljenjih večina plebsa ni vedela, s čim so jih zastrupili. Tule pa nam 'dobro obveščeni novinarji' …

  • 23:53 13. April 2023.

    Kaj niso trdili, da so bili dokomenti odtujeni iz Pentagona. Sedaj je to samo vojško oporišče in nek naiven mladenič. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.