To se je zgodilo z doktorjem, ki je prvi opozarjal na koronavirus

Foto: Youtube
Foto: Youtube
34-letni zdravnik je prvi opozarjal na virus, ki kosi smrt. To se mu je zgodilo ...
Oglej si celoten članek

Li Wenliang, 34-letni zdravnik iz Wuhana, je 30. decembra svojim študentom medicine preko priljubljene kitajske aplikacije WeChat poslal sporočilo, v katerem je zapisal, da je sedmim ljudem z lokalne ribarnice diagnosticiran virus, podoben SARS-u in da se nahajajo v bolnišnici v karanteni.

Študentom je pojasnil, da glede na teste, ki jih je videl, sumi, da gre za koronavirus; veliki družini virusov, ki imajo med simptomi tudi velike težave dihalnega sistema. "Kolege sem želel opozoriti, naj bodo previdni," je povedal za CNN.

Mlade zdravnike je prosil, naj vest prenesejo čim širšemu krogu ljudi. Le nekaj ur zatem so posnetki zaslona opozorila mladega zdravnnika postali viralni. Na posnetkih se je videlo, kdo je opozorilo poslal. "Vedel sem, da je stvar ušla izpod nadzora in da bom najverjetneje kaznovan," je pri tem povedal zdravnik, ki se ni motil.

Policija ga je nedolgo zatem obtožila, da širi nepreverjene govorice, trače. Kot poroča CNN, je bil le eden od zdravnikov, ki je bil od pojava novega virusa pod drobnogledom policije. Vsi so si prizadevali razšiti vest in pozornost pred novim virusom še preden se je pojavila epidemija.

Bolezen je od takrat ubila 425 ljudi in okužila več kot 20 tisoč. Med njimi je tudi 34-letni zdravnik Li. Z novinarji CNN-a se je pogovarjal z zdravniške postelje, potrdil je, da ima koronavirus.

Na Kitajskem med državljani raste vse večje nezadovoljstvo zaradi rastoče cenzure okrog bolezni. Istega dne, ko je Li poslal sporočilo svojim študentom, je zdravstvena inšpekcija v Wuhanu izdala obvestilo glede nove "skrivnostne pljučnice". Obvestilu je bilo dodano opozorilo, da niti ena institucija ali posameznik ne smejo objaviti informacije glede pojava nove bolezni brez dovoljenja.

Danes priznali napako

Kitajsko vodstvo je medtem danes priznalo pomanjkljivosti v odzivu na izbruh smrtonosnega novega koronavirusa. Stalni komite politbiroja kitajske komunistične partije je po redkem priznanju napake obenem pozval k izboljšavi kitajskega sistema za nujni odziv, je poročala STA.

Politbiro, ki mu predseduje kitajski predsednik Xi Jinping, je pozval tudi k izkoreninjenju nezakonitih tržnic, kjer prodajajo divje živali, poroča britanski BBC.

Zunaj Kitajske dve smrti

Novi koronavirus se je prvič pojavil konec leta v Wuhanu, na tržnici z divjimi živalmi, ki so jo kasneje zaprli. Do sedaj je virusu podleglo že več kot 420 ljudi, več kot 20.000 pa jih je okuženih, med drugim v okoli 25 drugih državah.

Zaenkrat so zunaj celinske Kitajske potrdili dve smrti, na Filipinih in v Hongkongu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 04:51 5. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 02:05 5. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 22:52 4. Februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.