"Tokrat morajo besede voditi k dejanjem"

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je danes sporočil, da bo prizadevanja administracije pri iskanju priporočil za preprečevanje pokolov v šolah, kot je bil petkov v Connecticutu, vodil podpredsednik Joseph Biden. Priporočila in predlogi morajo biti pripravljeni do januarja.
Oglej si celoten članek

Predsednik Barack Obama, ki se zavzema za prepoved polavtomatskega orožja, je dejal, da je večina lastnikov orožja v ZDA odgovornih, vendar pa več kot 10.000 mrtvih zaradi orožja na leto predstavlja nasilje, ki ga več ne morejo sprejeti kot nekaj običajnega. "Vsega ne bomo preprečili, vendar pa to ni izgovor, da ne bi poskusili," je dejal Obama.

"Tokrat morajo besede voditi k dejanjem," je dejal in poudaril, da so spremembe možne, če bo Washington zmogel le delček poguma, ki so ga v petek pokazali šolarji in učiteljice osnovne šole Sandy Hook v Newtownu, kjer je 20-letni Adam Lanza s polavtomatsko puško pobil 20 otrok in šest žensk. Pred tem je doma ubil tudi svojo mamo, na koncu pa še samega sebe.

Obama je zavrnil obtožbe, da je bil doslej tiho glede razširjenosti orožja v ZDA, vendar je priznal, da je bil pokol v Newtownu budnica za vse. Zato ga opogumlja, da so se razpravi pridružili ljudje z različnimi političnimi opredelitvami. K sodelovanju je povabil tudi največjo lobistično organizacijo orožarske industrije NRA in dejal, da upa, da se bodo malce zazrli sami vase.

Podpredsednik Biden bo skupaj s predstavniki ministrstev za šolstvo, pravosodje, domovinsko varnost in zdravstvo ter drugimi organizacijami in skupinami obravnaval problem orožja, pa tudi duševnega zdravja in nacionalne kulture, ki preveč poveličuje nasilje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:34 20. December 2012.

    Tipično ameriško! malo solzic spustit, obljubit marsikaj, ko pa narod malo pozabi pa po starem. NIKOLI ne bo dosegel prepovedi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.