Tako draga bo letos pot na dopust na Hrvaškem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Visoke cene pogonskih goriv bodo bistveno povečale stroške dopustnikov. Pot na Hvar in nazaj štiričlansko družino stane 300 evrov.
Oglej si celoten članek

Veliko Slovencev poletni dopust preživi pri južnih sosedih. Inflacija na energetskem in prehrambenem trgu je močno vplivala na cene nastanitev. Teden počitnic na Jadranu bo tričlansko družino stal najmanj 1200 kun (160 evrov) več kot lani, so izračunali pri hrvaškem časniku Večernji list, kjer so primerjali lanske in letošnje cene hrane, bencina in turističnih namestitev.

Družba Hrvatske autoceste (HAC) letos ni posebej podražila svojih storitev, tako da je cestnina ostala na podobni ravni kot v predhodnih letih. Večernji list je poročal, da hrvaška vlada v bližnji prihodnosti ne načrtuje novih podražitev na tem področju.

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) na svoji spletni strani objavlja okvirne stroške potovanj do priljubljenih destinacij. Cene so preračunane v evre po tečaju Banke Slovenije. Poglejmo, kakšne so.

Slovenija Grozijo z blokado Petrola in OMV: "Ljudje so obupani!"

Foto: Profimedia Hrvaška avtocesta zastoj Lučko

Za pot do Dubrovnika boste plačali med 27 in 29 evrov cestnine v eno smer, torej med 54 in 58 evrov za povratno pot. Za bencin boste, če boste svojo pot začeli v Ljubljani, porabili okrog 82 evrov v eno smer, za diesel štiri evre več. Skupno boste za vožnjo do srednjeveške metropole in nazaj plačali med 222 in 230 evrov.

Od Ljubljane do Splita vas bo uporaba hrvaških avtocest stala 22,55 evra v eno smer, porabili boste okrog 58 evrov bencina ali 61 evrov diesla. Skupaj vas bo pot do Splita in nazaj stala med 160 in 165 evrov.

Če bi se iz Splita s trajektom odpravili še na Hvar, bi družina z dvema otrokoma, starima od 3 do 12 let, za povratno vozovnico plačala 130 evrov, skupni stroški poti bi bili skoraj 300 evrov. 

Do Zadra boste plačali slabih 13 evrov cestnine. Bencin vas bo stal približno 42 evrov, diesel 44,5 evra. Obisk antičnega mesta in njegove okolice vas bo torej po žepu udaril za znesek med 110 in 115 evri.

Do priljubljene Novalje na otoku Pagu boste porabili približno toliko goriva kot do Zadra. Strošek cestnine je za štiri evre nižji, a je treba upoštevati ceno trajekta. Ta za osebni avto in dve osebi stane dobrih 17 evrov. Pot od Novalje do Ljubljane in nazaj vas bo torej stala med 135 in 140 evri.

V primerjavi z Dalmacijo je pot do Kvarnerja ali Istre seveda precej cenejša. Za vožnjo do Krka boste Hacu odšteli le dober evro. Porabili boste slabih 20 evrov bencina ali dobrih 20 evrov diesla. Nekaj je treba prišteti še za prečkanje mostu. Skupno vas bo pot do "otoka metuljev" in domov stala med 42 in 48 evri.

Skoraj enak strošek kot obisk Krka predstavlja pot do istrskega Poreča. Za bencin in diesel boste odšteli okrog 20 evrov v eno smer, cestnina vas bo stala 2,65 evra. Skupaj boste od Ljubljane do Poreča in nazaj torej odšteli okrog 45 evrov.

Letna inflacija na Hrvaškem je maja znašala 10,8 odstotka. To je nov rekord, potem ko so cene že aprila porasle za dotlej najvišjih 9,4 odstotka, je objavil hrvaški statistični urad.

Maja so se medletno najbolj, za 19 odstotkov, zvišali stroški prevoza. Za 15,2 odstotka sta se podražile hrana in brezalkoholna pijača, za 12,1 odstotka gostinske in hotelske storitve, za 9,2 odstotka stanovanjski stroški, kot so elektrika, voda in plin, za 8,9 odstotka pa oblačila.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:16 24. Junij 2022.

    Žal ni res...pot na Hrvaško me bo stala enako kot lani ...0 evrov... v kunah to znese 0

  • 06:02 24. Junij 2022.

    Spoštovani državljani, še nikoli ni bilo lepše živet kot sedaj vsem seniorjem. Vožnja z vlakom in avtobusom je brez plačila, …

  • 05:57 24. Junij 2022.

    dokler imajo Slovenci 130.000 vpisanih nepremičnin na Hrvaškem, ni problema...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.