Napoved konca vojne, nato padec Putina

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ukrajinski general napoveduje točko preloma v vojni za avgust, sledil bo padec Putina. Bitka za Harkov že dobljena.
Oglej si celoten članek

V Ukrajini se krvava vojna nadaljuje. Pri tem je v ospredju novica, da so Rusi očitno izgubili bitko za drugo največje ukrajinsko mesto Harkov. Ruske enote niso več zdržale pritiska ukrajinskega protinapada in so se umaknile iz okolice mesta, ki leži na severovzhodu v bližini ruske meje. Mesta Rusi sicer niso nikoli zavzeli. Tudi ameriški think-tank Institute for War je ocenil, da je bitka odločena in da so se Rusi zaradi slabih možnosti glede zagotavljanja okrepitev raje odločili preprečiti nadaljnje izgube. 

Skupina sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7) ne bo nikoli priznala meja, ki jih skuša Rusija spremeniti v svoji vojni proti Ukrajini, so v izjavi po treh dneh pogovorov na severu Nemčije zapisali zunanji ministri skupine G7. Prav tako so obljubili trajno podporo Kijevu, poroča STA.

Glavnina ruskega napada je v tem trenutku osredotočena na vzhodno fronto, kjer je njihov glavni cilj predvsem poskus obkolitve strateških mest Severnodonetsk in Lisičansk. Pri prečkanju reke Severski Donec so ob tem utrpeli hude izgube, saj so branilci razstrelili pontonske mostove v trenutku, ko so bili polni ruskih oklepnikov. S tem je ukrajinska stran precej zavrla zbiranje ruskih čet na področju severnega Donbasa.

ukrajina Velik polom: Rusi izgubili skoraj celotno bataljonsko taktično skupino

Rusi si po analizah omenjenega inštituta zelo prizadevajo priti tudi dovolj blizu industrijskemu mestu Zaporožje, da bi to prišlo v doseg njihovega topništva.

General: vojne konec do konca leta, nato puč proti Putinu

V intervjuju za britanski Sky News je ukrajinski vodja obveščevalne službe general Kirilo Budanov dejal, da se bo prelom v vojni najverjetneje zgodil v drugi polovici avgusta in da bodo do konca leta zaključene vse glavne bojne operacije. Seveda je ob tem mislil na zmago ukrajinske strani. General je napovedal popolni nadzor nad separatističnimi deli regij Donetsk in Lugansk ter vnovično pripojitev polotoka Krim, ki je v ruskih rokah že od leta 2014. 

Budanov je izrekel še eno drzno izjavo in sicer, da bo ruski poraz pomenil padec predsednika Vladimirja Putina z oblasti. Po njegovih besedah je načrt za državni udar v Rusiji že v teku. General je za britansko televizijo še dejal, da je Putin v slabem psihofizičnem stanju in da je bolan. Dokazov za te trditve ni predložil. 

Foto: Epa Vladimir Putin

Video: tankovska kupola 75 metrov visoko

Kitajska državna televizija Phoenix je eden redkih tujih medijev, ki ima dostop na rusko stran fronte. Njeni novinarji so bili v skupini vozil na obrobju zloglasnega mesta Mariupol, ko je malo pred njimi razneslo ruski tank T-72.

Eksplozija je bila tako silovita, da je kupolo tanka odneslo visoko v zrak. Po ocenah je dosegla višino kar 75 metrov! Za ilustracijo, kupola skupaj s topom pri tanku T-72 tehta kar 12 ton, oziroma za šest večjih avtomobilov. Ko je priletela nazaj na tla, je bila na videz skoraj nedotaknjena. Tank s posadko vred je bil uničen. 

Kaj je povzročilo takšno silovito eksplozijo, po navedbah Daily Maila ni znano. Kitajska televizija Phoenix je ob objavi posnetka zapisala, da je njihov novinar za las ušel smrti. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 00:51 17. Maj 2022.

    Ne ve se kaj bo en dan v naprej, zdaj pa se že govori o tem kdaj bo konec vojne. …

  • 15:03 16. Maj 2022.

    Verjetno general bremeni osebni devizni račun Zelenskeg, da trosi neumnosti z nejaj sto evrov, med tem ko zelenc kasira milijone …

  • 21:35 15. Maj 2022.

    Sanja svinja o koruzi..vsi bomo jokali in bežali v zaklonišča...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.