Tridnevno žalovanje za žrtvami

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24

Your browser doesn’t support HTML5 video

V Madridu so našli črni skrinjici potniškega letala družbe Spanair, ki je v sredo zagorelo ob vzletu. Analiza obeh bo najverjetneje razkrila, ali je nesrečo zakrivil človeški faktor.
Oglej si celoten članek

"Tesno sodelujemo z raziskovalno ekipo. Povedali so nam, da so našli obe črni skrinjici ponesrečenega letala,"
je na tiskovni konferenci povedal pomočnik direktorja letalske družbe Spanair Javier Mendoza . Potniška letala imajo dve črni skrinjici – ena beleži podatke o letu, druga pa snema zvok v pilotovi kabini. Ti podatki so v veliko pomoč pri odkrivanju vzroka nesreče letala.

Janez Janša izrekel sožalje
Predsednik vlade Janez Janša je v imenu slovenske vlade španskemu premierju Joséju Luisu Rodriguezu Zapateru izrekel iskreno sožalje ob tragični letalski nesreči. Premier je izrekel sožalje tudi nemški kanclerki Angeli Merkel , nizozemskemu premierju Janu Pietru Balkenendeju in švedskemu premierju Fredriku Reinfeldtu , saj so bili med žrtvami tudi državljanke in državljani Nemčije, Nizozemske in Švedske.

 
 

Tako si predstavljam pekel. Iznakažena trupla so bila tako vroča, da sem ob stiku z njimi dobil opekline.

Neimenovani policist, ki ga citirajo španski mediji

 
Sejmišče prostor množične obdukcije
Ifema, osrednji konferenčno-razstavni prostor španske prestolnice Madrid, je postal prizorišče grozljivih prizorov. V njegove prostore so namreč prepeljali trupla 153 žrtev sredine letalske nesreče na madridskem letališču Barajas, kjer je zgorelo letalo MD-82 španske letalske družbe Spanair, poroča časnik El Mundo. Na sejmišče je prispelo okoli 40 forenzikov, ki poskušajo identificirati povsem zoglenela trupla. Njihova naloga je težavna in po najbolj optimističnih ocenah ne bo izvedena prej kot v enem tednu. Na prizorišče obdukcije posmrtnih ostankov žrtev letalske nesreče so že prispeli številni svojci in prijatelji žrtev nesreče. Povsem pretreseni upajo, da bodo čim prej izvedeli, katero izmed očrnelih in neprepoznavnih 153 trupel je pripadalo njihovemu najbližjemu.

Preživelo le 19 od skupno 166 potnikov

Nesrečo letala MD-82 španske letalske družbe Spanair, ki se je zgodila v sredo popoldne na madridskem letališču Barajas, je po zadnjih podatkih španskih oblasti preživelo samo 19 od skupno 172 potnikov in članov posadke na krovu. Dva od preživelih potnikov sta v zelo kritičnem stanju, so povedali v bolnišnici. Po najnovejših podatkih ministrstva za zunanje zadeve med njimi ni Slovencev.
 
 

Pravi čudež je, da je sploh kdo preživel. Na prizorišču nesreče ni drugega kot zoglenele razbitine in neprepoznavna trupla.

Neimenovani reševalec za časopis ABC

 
"Najprej sem zagledala ognjene zublje, minuto pozneje smo slišali še eksplozijo," navaja španski časopis ABC izpoved preživele potnice. ABC poroča, da je do težav v letalu, ki je bilo namenjeno na Kanarske otoke, prišlo, ko je bilo to okoli 200 metrov visoko v zraku, vendar pravzaprav ni strmoglavilo, ampak je "počasi pristajalo". Španski mediji sicer navajajo, da naj bi na letalu, ko je bilo že v zraku, iz neznanega razloga zagorel levi od dveh motorjev. Pilot je nato poskušal zasilno pristati, kar se mu je skoraj posrečilo, vendar je letalo nazadnje zdrsnilo z letalske steze, nakar ga je pogoltnil velik plamen. Zagorelo je namreč okoli 22.000 litrov kerozina. Družba Spanair o vzrokih nesreče noče ugibati, saj je njena prva skrb namenjena žrtvam in njihovim svojcem.

Svojci žrtev letalske nesreče zapuščajo sejmišče Ifema, kjer obducirajo njihove najbližje. © Reuters

 
Identifikacija žrtev bo dolgotrajna
Preiskovalci se medtem intenzivno ubadajo z vzrokom nesreče. Črna skrinjica je že v rokah policije, preiskovalni sodnik, ki vodi primer, pa je zapečatil prizorišče nesreče in prepovedal objavljanje fotografij ter posnetkov prizorišča nesreče in letalskih razbitin. Strokovnjaki bodo poskušali čim prej identificirati žrtve nesreče, kar naj bi se zavleklo, saj so njihovi posmrtni ostanki neprepoznavni.

Na tehničnem pregledu vse brezhibno
Kot je znano, je letalo MD-82 poskušalo vzleteti že ob 13. uri, vendar je pilot zaradi tehničnih težav prekinil vzlet. Časnik El Pais poroča, da naj bi pilot po nekaterih informacijah opazil motnje delovanja pri merilcu zunanje temperature, po drugih pa je menda zaznal težave pri motorju. Letalo so nato pregledali tehniki in po zagotovilih Spanaira popravili pokvarjeni merilec zunanje temperature, drugih napak pa naj ne bi bilo.

 

Informacije

Španska letalska družba Spanair je postavila ad hoc lokalno telefonsko številko +34 800-400-200, na kateri lahko svojci in prijatelji članov posadke strmoglavljenega letala dobijo vse informacije o svojih najbližjih.

"Okvara na motorju težko edini vzrok nesreče"
"Tudi če je letalu odpovedal motor, to še ne bi smelo povzročiti nesreče," je letalski strokovnjak Todd Curtis, aktiven na spletni strani AirSafe.com, povedal časniku Independent. Curtis je dodal, da lahko sodobna letala vzletijo tudi samo s pomočjo ene turbine, in ugibal o možnosti, da je okvara v motorju prizadela katerega od drugih sistemov v letalu, izključil pa ni niti možnosti odpovedi človeškega faktorja. "Pilot je nemara izgubil živce in se zato ni bil zmožen pravilno odzvati v takšnih okoliščinah," je razložil Curtis.

Posadka se je odločila tvegati
Španski časnik El Mundo v svoji spletni izdaji citira nekega uslužbenca madridskega letališča, ki pravi, da nesreča "ni nobeno naključje". Uslužbenec v nadaljevanju navaja, da so pilot in še nekateri člani posadke na letalu po spodletelem prvem poskusu vzleta vedeli za okvaro levega motorja. Razmišljali so celo o generalnem popravilu poškodovanega motorja, vendar so se nazadnje vseeno odločili za polet, saj so se hoteli izogniti nadaljnjim zamudam. "V prejšnjih dneh je posadka tega letala odpovedala dva leta, ker je zaznala tehnično okvaro," je še izpostavil uslužbenec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.