Trump bi bil posrednik med Turčijo in Kurdi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Po tem, ko je popustil pritiskom turškega predsednika in umaknil vojake iz Sirije, bi Trump zdaj igral posrednika v sporu med Turčijo in Kurdi.
Oglej si celoten članek

Po tem ko je ameriški predsednik Donald Trump umaknil ameriške vojake s predvidene poti turške ofenzive proti ameriškim zaveznikom Kurdom in je Turčija začela z letalskim napadom in obstreljevanjem kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, naj bi Trumo zdaj ameriškim diplomatom naročil, naj posredujejo med obema stranema za prekinitev sovražnosti. 

Trumpova izdaja Kurdov je naletela na splošne obsodbe v Washingtonu, kritizirajo pa ga tudi krščanski voditelji, ki so ga doslej odločno podpirali kljub vsem moralnim pomanjkljivostim.

Turčija je medtem v četrtek obnovila letalske napade in topniško obstreljevanje kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, kjer je bil zadnje mesece mir, zdaj pa se ponavlja podoba iz časa izbruha sirske državljanske vojne, ko več tisoč civilistov beži pred nasiljem.

Turki naj bi osvojili 11 vasi, glavni boji pa potekajo okrog mesta Tal Abjad. Po poročanju sirskega observatorija za človekove pravice je doslej umrlo deset civilistov in 29 kurdskih borcev.

Varnostni svet ZN brez soglasja

Varnostni svet ZN na izrednem zasedanju v četrtek ni bil sposoben sprejeti soglasne izjave. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil globoko zaskrbljenost zaradi nasilja, peterica evropskih držav - Francija, Velika Britanija, Nemčija, Belgija in Poljska - pa je v New Yorku zahtevala konec turške ofenzive.

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je po poročanju AFP pozval tudi k nujnemu sklicu držav koalicije proti IS.

Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) je v četrtek ocenil, da je turška ofenziva doslej z domov pregnala že najmanj 70.000 ljudi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pravi, da je ofenziva namenjena vzpostavitvi varnega območja, kamor želi naseliti 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so zdaj v Turčiji. Evropskim kritikom je zagrozil, da jih lahko sicer pošlje tudi v Evropo.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.