Trump je znova udaril

Foto: Epa Donald Trump Foto: Epa Donald Trump Foto: Epa Donald Trump
Predsednik ZDA Donald Trump je v četrtek po lokalnem času napovedal, da bodo ZDA zaradi nezakonitih migracij uvedle petodstotne carine na vso blago iz Mehike.
Oglej si celoten članek

Ukrep bo začel veljati 10. junija, nato naj bi se carine postopoma povečale na 25 odstotkov. Mehika je v odzivu Trumpov ukrep označila za pogubnega in hkrati pozvala k dialogu.

Kot je sporočila Bela hiša, se bodo carine 1. julija povečala na deset odstotkov, nato vsak mesec še za pet, tako, da naj bi 1. oktobra dosegle 25 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Carine bodo ostale pri 25 odstotkih, razen če ne bo Mehika bistveno zajezila nezakonitega vala tujcev, ki prihajajo prek njenega ozemlja," so še opozorili v Washingtonu. "Če se bo z učinkovitimi ukrepi Mehike zmanjšalo nezakonite migracije, kar se bomo odločili po naši presoji, bomo preklicali carine," so pojasnili.

Trump je očital Mehiki pasivno sodelovanje pri omogočanju nezakonitih migracij. Uvedbo carin je utemeljil s tem, da odnos Mehike predstavlja "izredno stanje in grožnjo za nacionalno varnost in gospodarstvo ZDA." 

Foto: Epa Donald Trump

Ravno v sredo so ameriški obmejni agenti v teksaškem El Pasu po navedbah Trumpa pridržali do sedaj največjo skupino 1036 migrantov. V skupini so bile celotne družine iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja. V zadnjih mesecih so sicer mesečno pridržali po več kot 100.000 migrantov, navaja AFP.

Podsekretar za Severno Ameriko pri mehiškem zunanjem ministrstvu Jesus Seade je v prvem odzivu Mehike Trumpov ukrep označil za pogubnega in napovedal protiukrepe. "To je pogumno. Če bodo grožnjo uresničili, bo to nevarno," je dejal.

Foto: Epa Donald Trump

Mehiški predsednik Andres Lopez Obrador je v četrtek že poslal pismu Trumpu, v katerem je poudaril, da si ne želi konfrontacij in pozval k dialogu z ZDA glede migracij. "Sporočam vam, da ne želim konfrontacij. Predlagam poglobitev našega dialoga, da poiščemo druge alternative problemu z migracijami," je zapisal.

Washington je napovedal carine na isti dan, ko so v ZDA pričeli ratifikacijo severnoameriškega trgovinskega sporazuma z Mehiko in Kanado, ki je po oceni AFP sedaj resno ogrožen. Mehika je ena najpomembnejših trgovinskih partneric ZDA. V prvem četrtletju je blagovna menjava med država znašala 150,5 milijarde ameriških dolarjev.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.