Trump obrnil ploščo in sprožil vihar

Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump je v svojem telefonskem pogovoru s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom dobesedno pretiraval s hvalami na račun njega in njegove države. Pred volitvami je točke nabiral z ostro protimuslimansko retoriko, zdaj je ploščo obrnil. Na spletnih omrežjih zato pravi vihar.
Oglej si celoten članek

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je pred volitvami za pakistansko državo odločno izpostavljal, da "ta država ni naša prijateljica". Zdaj je bil v pogovoru s pakistanskim premierjem Navazom Šarifom poln hvale na račun Pakistana in njegovih prebivalcev. Pakistanska vlada je objavila celoten prepis pogovora.

Pakistanskemu premierju, ki se sicer trenutno na sodišču otepa hudih obtožb korupcije, je dejal, da "ima zelo dober ugled". "Vi ste krasen človek. Opravljate izjemno delo, ki je vidno na vsakem koraku. Veselim se, da se bova kmalu srečala. Ko se pogovarjam z vami, gospod premier, imam občutek, da govorim z osebo, ki jo že zelo dolgo poznam," je glede na omenjeni zapis dejal novoizvoljeni predsednik ZDA.

"Vaša država je fantastična, z ogromnimi priložnostmi. Pakistanci so med najbolj inteligentnimi ljudmi," je še dejal. Hkrati pa je Pakistanu tudi ponudil pomoč v boju proti upornikom. "Pripravljen sem in rad bi igral kakršnokoli vlogo, ki bi jo želeli, da bi poiskali rešitve za pereča vprašanja. To bi bila zame čast in to bi osebno naredil," je še dejal, kot je objavila pakistanska vlada.

Kaj pa izjave "prepovejmo vstop vsem muslimanom"?

Izjave, ki jih je uporabljal Trump med pogovorom s pakistanskim sogovornikom, so, izpostavljajo ameriški mediji in uporabniki družbenih omrežij, milo rečeno presenetljive glede na izjave, ki jih je doslej dajal o Pakistanu. Leta 2012 je npr. tvitnil: "Povejmo, kot je. Pakistan ni naš prijatelj. Dali smo jim milijarde in milijarde dolarjev. In kaj smo dobili? Izdajstvo in nespoštovanje - in še huje," je zapisal in dodal še geslo "čas je za zaostritev". Pa tudi med kampanjo je pogosto omenjal, da bi prepovedal vstop v državo vsem muslimanom, kar so sicer tudi Pakistanci.

Pakistan sicer močno sloni na pomoči ZDA; v prihodnjem letu naj bi kot pomoč za gospodarsko okrevanje in zagotavljanje varnosti prejel okoli milijardo ameriških dolarjev. Čeprav Islamabad uradno velja za pomembnega zaveznika ZDA v regiji, zlasti v boju proti talibanom v sosednjem Afganistanu, pa so odnosi načeti zaradi sumov v ZDA, da Pakistan igra dvojno igro in tajno podpira protiameriški boj.

Pogovor s Šarifom so po poročanju AFP potrdili tudi v Trumpovi tranzicijski ekipi, a vsebine podrobneje niso razkrivali. Pojasnili so le, da je šlo za "produktivne pogovore o tem, kako bi ZDA in Pakistan močno sodelovala v prihodnosti". "Novoizvoljeni predsednik Trump je tudi dejal, da si želi trajen in močan osebni odnos s premierjem Šarifom," so še sporočili iz Trumpovega tabora.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 18:19 3. December 2016.

    Ti si pa res potreben...................... tablet !!!

  • mph
    15:06 2. December 2016.

    Prosi psihiatra, da ti poveča dozo. Ali pa imaš toliko silne pameti, da jo možgani po biološki plati ne prenesejo. …

  • 09:11 2. December 2016.

    Ne sodi drugih po sebi !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.