Trump še bliže nominaciji

Foto: EPA
Foto: EPA
Glede na do zdaj zbrano število delegatov se bosta na jesenskih volitva pomerila Hillary Clinton in Donald Trump. Oba sta zbrala že več kot polovico potrebnih delegatov. Dvoboj na splošnih volitvah novembra jima lahko prepreči le še nekaj zelo nepredvidljivega.
Oglej si celoten članek

Velika zmagovalca včerajšnejga velikega torka v ZDA sta pričakovano Hillary Clinton in Donald Trump, ki tako, kljub prizadevanjem v republikanskem taboru, da se to ne bi zgodilo, nadaljuje svojo pot k nominaciji za predsedniškega kandidata republikancev. Trumpa ne ustavijo ne javne kritike, ne negativni oglasi, ki so jih plačali bogati republikanski donatorji. Poleg tega je od kampanje po hudem porazu odstopil floridski senator Marco Rubio, republikanski kandidat, ki je veljal za tistega,  ki lahko ustavi Trumpa. 

Zmage v Ohiu Trump ni dobil 

Trumpu je sicer večer pokvaril guverner Ohia John Kasich, ki je zmagal v svoji zvezni državi, sicer eni od ključnih držav za osvojitev nominacije. 

Poleg Trumpa in Kasicha v republikanski tekmi ostajajo še zvezni senator iz Teksasa Ted Cruz.  Trump je svoj nabor delegatov po torku povišal na najmanj 621, Cruz jih ima najmanj 396, Kasich pa najmanj 138. Za zmago in osvojitev nominacije na strankarski konvenciji julija v Clevelandu je potrebnih 1237 delegatov. 

Foto: EPA Trump Največ možnosti za ustavitev Trumpa ima zdaj Ted Cruz. Cruza si za nasprotnika želita tudi demokratska kandidata. Trump se namreč zna prilagajati potrebam, poleg tega je v stranko pritegnil številne nove volivce, Cruz pa je konservativni ideolog, ki ga ne marajo niti njegovi senatni kolegi. 

Sanders bo Clintonovo težko ujel 

Hillary Clinton je do zdaj osvojila Foto: EPA Hilary Clinton najmanj 1561 delegatov, Bernie Sander pa najmanj 800. Za osvojitev nominacije je potrebnih 2383 delegatov. Sanders bo izjemno težko nadomestil zaostanek, vendar še ni vrgel puške v koruzo. Včeraj je zagotovil, da se revolucija nadaljuje. Pobira večino glasov neodvisnih volivcev, ki se udeležujejo demokratske tekme in večino mladih ter moških. Clintonova pa žanje podporo manjšin, žensk in starejših.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.