Truplo nacističnega zločinca izginilo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Otroci pred enim tednom umrlega nacističnega zločinca Ericha Priebkeja ne vedo, kje je truplo njihovega očeta. Italijanske oblasti jim za zdaj še niso odgovorile.
Oglej si celoten članek

Erich Priebke je v starosti sto let umrl pretekli petek v Rimu, kjer je bil v hišnem zaporu zaradi poboja 335 civilistov v italijanskih Ardeatinskih jamah leta 1944.  Pokojnika so sprva nameravali pokopati na pokopališči Albano Laziale, ki je v bližini kraja Ardeatinskih jam. Razjarjena množica je v torek preprečila, da bi Priebkeja pokopali. Njegovo truplo so italijanske oblasti odpeljale na vojaško letališče pri Rimu, a se je po besedah njegovih otrok zdaj za njim izgubila vsaka sled.

Odvetnik družine Priebke Paolo Giachini je dejal, da družina ne ve, kje je truplo, italijanske oblasti pa jim tega ne želijo razkriti. "Nezaslišano je, da lahko v tej državi krsta preprosto izgine," je ogorčen odvetnik, ki je ob tem dodal, da so krsto odpeljali iz zasebnega prostora, ne da bi domače o tem prej obvestili. "Povejte nam, kje je truplo Ericha Priebkeja. Njegovi otroci so me prosili, da jim ga vrnem," italijanske oblasti poziva odvetnik.

Tiskovni predstavnik rimske policije je dejal, da so morali truplo premakniti, ker so bili zaskrbljeni zaradi javnega miru. "Policija je opravila svojo dolžnost. Vzeli smo ga in premaknili nekam drugam. Nismo ga ukradli."

Rimski prefekt Giuseppe Pecoraro je v četrtek podpisal ukaz, ki prepoveduje pokop Priebkeja na območju mesta ali province Rim, da bi se tako izognil nemirom ob pogrebu.

Kje ga bodo pokopali?

Sorodniki, ki ne vedo, kje je pokojnik, pa bodo imeli težave tudi s samim pokopom. Pokop v Italiji je malo verjeten, saj je javno nasprotovanje temu veliko. Argentina, kamor se je Priebke po drugi svetovni vojni zatekel, je zavrnila možnost, da bi ga pokopali poleg njegove žene. V njegovem rojstnem kraju v Nemčiji se bojijo, da bi njegov grob postal kraj, kamor bi se zgrinjali neonacisti, zato tudi oni nasprotujejo temu, da bi Priebkeja pokopali pri njih.

Priznal, a ne obžaloval

Priebke je priznal svojo odgovornost za poboj 335 civilistov marca 1944 v Ardeatinskih jamah. Poboj je bil odgovor na smrt 33 nemških vojakov, ki so jih ubili partizani. Priebke je priznal, da so storili grozno stvar, a dejanja ni obžaloval. Dejal je, da je šlo za neposreden Hitlerjev ukaz, in če ga ne bi upoštevali, bi jih doletela ista usoda kot civiliste.

Priebkeja so leta 1994 izsledili v Argentini in ga predali italijanskim oblastem. Štiri leta pozneje je bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Zaradi starosti in poslabšanega zdravstvenega stanja je kazen lahko prestajal v hišnem zaporu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.