Tudi madžarski predsednik plagiator?

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Madžarska univerza Semmelweis vodi preiskavo glede domnevnega plagiatorstva madžarskega predsednika. Pal Schmitt naj bi namreč prepisal večji del svoje doktorske disertacije.
Oglej si celoten članek

Madžarski tednik HVG je nedavno poročal, da je večji del disertacije, ki jo je Pal Schmitt zagovarjal leta 1992, "dobesedni prevod" besedila v francoščini, ki ga je konec 80. let prejšnjega stoletja napisal bolgarski športni strokovnjak in diplomat Nikolaj Georgijev.

Sodelovanje, ki ga ni bilo?

Schmitt je tedaj vse obtožbe zanikal in dodal, da je 180 strani, ki naj bi jih prepisal, le "osnovni material", ki sta ga skupaj pripravila z Georgijevom. Ta je sicer umrl leta 2005, njegova hči pa je trditve madžarskega predsednika zavrnila, češ da njen oče ni nikoli sodeloval s Schmittom.

Zaključek – prevod

Prejšnji teden je spletni portal index.hu zapisal, da je 17 strani zaključkov v Schmittovi disertaciji prevod doktorata nemškega profesorja Klausa Heinemanna iz leta 1991. Tudi ta je zatrdil, da ni nikoli sodeloval s sedanjim madžarskim predsednikom. "Moj akademski ugled je v veliki meri rezultat tega dela, zato sem osupel, da ga je nekdo zastonj izkoristil," je dejal za omenjeni madžarski portal.

Madžarski predsednik Schmitt sicer velja za tesnega zaveznika premierja Viktorja Orbana, ki se v zadnjem času sooča s številnimi kritikami iz tujine zaradi sprejetja vrste spornih zakonov.

Disertacije politikov so pod drobnogledom javnosti, potem ko je lani v Nemčiji izbruhnila afera zaradi doktorata tedanjega obrambnega ministra Karla-Theodorja zu Guttenberga. Ko se je izkazalo, da je prepisal del svojega doktorata, je zu Guttenberg odstopil in se umaknil iz politike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.