Tudi Rusi se znajo norčevati iz napak oblasti

Foto: Reuters
Foto: Reuters
V Rusiji se je pojavila spletna stran, ki v državi, v kateri mediji ne cvetijo od svobode, z opozarjanjem na nesmisle državne oblasti skrbi za nasmehe na obrazih državljanov.
Oglej si celoten članek

Po decembrskih protestih proti vladi, domnevno največjih od razpada Sovjetske zveze, potrebujejo ruski državljani nekaj manj resnega in bolj učinkovitega, da se spopadejo z oblastjo, ki ji mnogi nasprotujejo. Morda bodo nekateri svoje frustracije sprostili s spletno stranjo, ki se iz njihovih voditeljev norčuje ter jim nastavlja ogledalo. Portal, ki ga Kremelj očitno brez komentarja dopušča, je v prvem dnevu obstoja obiskalo preko sto tisoč uporabnikov spleta, navaja spletni Time.

Ena izmed bolj obravnavanih je ruska ministrica za zdravje Tatjana Golikova, ki si je finale na glasovanju za najbolj nespametne izjave prislužila z izjavo: "Naučiti se moramo zdraviti več različnih bolezni, pri čemer moramo paziti, da s tem ne povzročimo več smrtnih primerov."

Zanimivo pa je, ugotavlja Time, da se na portalu ne najde niti en citat ruskega premierja Vladimirja Putina, ki bi sicer s kakšno izmed svojih izjav lahko delal dobro družbo svojim ministrom.

Boji državljanov z javno upravo

Spletni portal, ki ga povzema Time, navaja tudi zgodbe povprečnih državljanov, ki se srečujejo z nesmisli državne birokracije. Neki Rus, ki je brez obeh nog, mora denimo vsaki dve leti izpolnjevati obrazec, s katerim prosi, da mu priznajo status invalida. Na vozičku se prebija do urada, enega izmed mnogih, ki so v ruskih mestih za dostop invalidov zelo neprijazni.

Drug primer govori o zgodbi pisma, naslovljenega na tožilstvo. S pošte se je pošiljka vrnila z žigom, da v Rusiji tak naslov ne obstaja, zgodbo povzema spletni Time.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.