Tudi takšnih trikov se bogataši poslužujejo, da lahko potujejo

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Na Karibskih otokih se je razmahnila trgovina s potnimi listi.
Oglej si celoten članek

Ameriški poslovni podral Bloomberg poroča, da je karibske države, ki se soočajo s pomanjkanjem turistov, spremenil prodajo državljanstev v pravo gospodarsko panogo. 

Številni otoki na območu že nekaj časa ponujajo t. i. programe "investicijskega državljanstva", a sedaj, ko so bele peščene plaže prazne, se je ta dejavnost mnogo bolj razmahnila. 

Na St Kitts in Nevis, otokama z 53 tisoč prebivalci, so po poročanju Bloomberga med prvimi znižali ceno in do koncu leta za prispevek 150 tisoč ameriških dolarjev v t. i. "trajnostni razvojni sklad" ponujajo potne liste za štiričlansko družino. Drugi otoki v regiji, vključno z Dominiko, Antigvo in Barbadosom imajo še cenejše ponudbe - do državljanstva je mogoče priti za sto tisoč ameriških dolarjev, v zameno za investicije v državi.

"Družinski paketi"

Barbados svojim strankam ponuja t. i. družinske pakete - štirje potni listi stanejo 132 tisoč evrov, pri čemer se mora zavezati, da bo v državi kupil nepremičnino oz. posest v minimalni vrednosti 177 tisoč evrov in bo lastnik ostal vsaj sedem let. 

Covid-19 Trump ob novem rekordu prvič z masko v javnosti

"V dneh covida, ko ni turizma, iščemo načine za ohranjanje našega gospodarstva," je za portal povedal Les Khan, direktor St. Kitts and Nevis Citizenship Investment Unit. 

Na ta način bogatim strankam omogočijo tudi, da se izognejo omejtivah pri potovanju zaradi svojih domačih potnih listov. Države Evropske unije imajo namreč zaradi epidemiološke situacije v ZDA omejitve za vstop ameriških državjanov, ki sicer lahko potujejo brez vize.

Po besedah Khana se je povečalo tudi zanimanje kitajskih strank in strank iz Bližnjega vzhoda. Njihov potni list omogoča potovanje brez vize v več kot 100 držav, vključno z Veliko Britanijo in Italijo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.