Tudi ženske bodo škofinje

Foto: EPA
Foto: EPA
Anglikanska cerkev v Veliki Britaniji je na sinodi v Yorku na severu Anglije danes odločila, da bodo ženske odslej lahko zasedle škofovski položaj.
Oglej si celoten članek

Gre za najpomembnejšo spremembo v britanski Anglikanski cerkvi po 20 letih, odkar so začeli ženske posvečevati v duhovnice. Prve škofinje bi lahko imenovali že letos. O odločitvi so glasovali vsi trije domovi sinode - škofovski, duhovniški in laični - v vsakem pa je bila potrebna dvotretjinska večina.

Pred dvema letoma še premalo 

Anglikanska cerkev na Otoku je o posvetitvi žensk v škofinje na sinodi glasovala že leta 2012, a so zagovorniki sprememb tedaj za las zgrešili potrebno večino.Nasprotniki posvetitve škofinj poudarjajo, da bi morali biti duhovniki in škofje zgolj moški, češ da so ti predstavniki Jezusa Kristusa na Zemlji.
V Anglikanski cerkvi v Avstraliji, na Novi Zelandiji in v ZDA ženske sicer že nekaj časa lahko postanejo škofinje, v južnoafriškem Svaziju pa je to možno od leta 2012.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.