"Tukaj je kratek povzetek: bla, bla, bla"

Foto: Epa
Foto: Epa
Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se je po podaljšku končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja. Izjava, ki so jo sprejeli po dveh tednih pogajanj, poziva države, da začnejo ustavljati uporabo premoga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za prvi tovrstni dogovor.
Oglej si celoten članek

Globalni dogovor tudi formalno sprejet

Predsedujoči konferenci Alok Sharma je s solznimi očmi razglasil, da se je COP26 zaključil z dogovorom več kot 200 držav. Do dogovora je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prišlo kljub posredovanju Kitajske in Indije v zadnjem hipu z željo, da bi dosegli bolj ohlapne zaveze glede uporabe fosilnih goriv.

Indija in Kitajska sta namreč pozvali k spremembi dogovora, da ta zdaj govori o "postopnem zmanjševanju" in ne več "postopnem odpravljanju" premogovnih tovarn, ki ne uporabljajo tehnologije za zajemanje ogljika, s čimer bi nekoliko zmanjšale svoje onesnaževanje, je poročal britanski BBC.

"Opravičujem se za takšen zaplet. Zelo mi je žal," je Sharma dejal prisotnim, s čimer je od skupine, ki se je postavila kitajsko-indijski navezi, sprožil aplavz. Ta se je hitro sprevrgel v glasno izražanje veselja, ko je Sharma razglasil, da je globalni dogovor tudi formalno sprejet.

Številni menijo, da dogovor ni dovolj dober

Delegati v Glasgowu so pogajanja začeli z namenom določiti izvajanje pariškega sporazuma o podnebnih spremembah iz leta 2015, po katerem naj bi pogodbenice globalno segrevanje omejile na precej pod dve stopinji Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo in si prizadevale za njegovo omejitev na 1,5 stopinje. Njihov cilj je bil tudi zagotoviti ustrezno financiranje za države, ki so zaradi podnebnih sprememb najbolj ogrožene.

Poznavalci sicer menijo, da dogovor ne vsebuje vsega, kar bi bilo potrebno, da bi se izognili nevarnemu dvigu globalnih temperatur in pomagali državam, ki se soočajo z naravnimi katastrofami.

Foto: Epa COP26 Finančnega instrumenta za dosedanjo škodo ni

Laurence Tubiana, arhitekt pariškega podnebnega sporazuma, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da "konferenca ni zagotovila takojšnje pomoči ljudem, ki zdaj trpijo."

Končno besedilo obenem poziva tudi k odpravi neučinkovitih subvencij za fosilna goriva, države pa naj do konca prihodnjega leta okrepijo svoje cilje za zmanjšanje emisij do leta 2030, da bi omejile nevarno segrevanje ozračja.

Po nasprotovanju bogatih držav na čelu z ZDA in EU pa v besedilu ni bilo nobene omembe nekakšnega posebnega finančnega instrumetna za škodo, ki so jo podnebne spremembe že povzročile v državah v razvoju. Namesto tega je le obljubil prihodnji "dialog" o tej temi, je poročala AFP.

"Za nekatere sta izguba in škoda lahko začetek pogovora in dialoga. Za nas pa je to vprašanje preživetja," pa je dejala maldivijska ministrica za okolje Shauna Aminath.

Greta Thunberg ravnodušna

Podnebna aktivistka Greta Thunberg ni najbolj navdušena nad dogovorom, ki ga je nocoj prinesla podnebna konferenca COP26 v Glasgowu. "COP26 je končan. Tukaj je kratek povzetek: bla, bla, bla," je zapisala na Twitterju. Pri tem je poudarila, da se resnično delo nadaljuje izven teh dvoran in da se ne bodo nikoli vdali.

Ob tem je ponovno objavila svoj tvit iz 7. novembra, v katerem je opozorila, da "če ne bomo dosegli takojšnjega, drastičnega in še nevidenega zmanjšanja izpustov pri viru, potem bo to pomenilo, da nam ne uspeva v soočanju s to podnebno krizo".

"Majhni koraki v pravo smer", "storjenega je bilo nekaj napredka" ali "počasi zmagujemo" je enako porazu, je ocenila Thunbergova že prejšnji teden, danes pa te ugotovitve ponovila.

Podnebna konferenca COP26 v Glasgowu se je sicer po dveh tednih pogajanj in današnjem podaljšku končala z dogovorom o omejitvi globalnega segrevanja in pozivom državam, naj začnejo ustavljati uporabo premoga. Gre za prvi tovrstni dogovor na globalni ravni.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:42 14. November 2021.

    Škocjanski zatok (pri Kopru) se potaplja so zdnjič dejali na TV ker se morej dviguje. in bo potrebno umetno dvigniti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.