Tunizija z začasnim predsednikom

Foto: Žurnal24 V Tunisu je že več dni pestro. Ulice so napolnjene z demonstranti. (Foto: Reuter Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 35-odstotna brezposelnost je v Jemnu. (Foto: Epa) Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Na položaj začasnega predsednika danes stopil dotedanji predsednik tunizijskega parlamenta Foued Mebazaa. Nove volitve mora razpisati v 60-tih dneh.
Oglej si celoten članek
Še več o razmerah v Tuniziji v fotogaleriji.

Središče prestolnice Tunizije, Tunisa, je bilo danes povsem tiho in opustelo; oblasti so uvedle izredno stanje in policijsko uro. Letališča so odprli, tako da se tuji turisti, ki so se iz različnih koncev države stekali v prestolnico, lahko vračajo domov.

Na opustošenih ulicah so postavljeni tanki, vojska varuje red in mir. Ponoči so ljudje masovno ropali trgovine, katerih izložbe so bile poškodovane v demonstracijah.

Saudijska Arabija je medtem potrdila, da je ponudila zatočišče nekdanjemu predsedniku, ki je včeraj pobegnil iz države.

Država z novim predsednikom
Tunizijski ustavni svet je danes sporočil, da je predsednik tunizijskega parlamenta Fouad Mebazaa postal začasni predsednik Tunizije. Mebazaa je kot začasni predsednik nasledil premiera Mohameda Ghannouchija, ki ga je Ben Ali za začasnega predsednika imenoval tik preden je zapustil državo. Obenem je ustavni svet uradno odvzel oblast pobeglemu dosedanjemu predsedniku Benu Aliju in izključil možnost, da bi mu vrnili oblast.

Saudijska Arabija je potrdila, da je ponudila zatočišče nekdanjemu tunizijskemu predsedniku Ben Aliju, ki je včeraj pobegnil iz države.

 

Novi voditelj države, ki je v soboto že zaprisegel kot začasni tunizijski predsednik, ima sedaj na voljo 60 dni, da razpiše volitve. Mebazaa je napovedal, da bodo lahko vsi Tunizijci "brez izjeme" sodelovali pri tunizijski politiki. Hkrati je premiera Mohameda Ghannouchija zaprosil, naj oblikuje vlado narodne enotnosti.

77-letni Mebazaa sicer velja za tesnega privrženca Ben Alija, pri mnogih pa tudi uživa nečastni sloves podkupljive in avtoritarne osebnosti.

Jasminova revolucija močno opozorilo
Številni analitiki danes poudarjajo, da je pobeg Bena Alija, ki je sledil nasilnim protestom, močno opozorilo za diktatorske režime v arabskem svetu, kjer ljudje že dalj časa delijo iste skrbi.

Tunizijska jasminova revolucija je "prvi primer, ko so prebivalci s protesti uspeli izgnati predsednika v arabskem svetu", je pojasnil Amr Hamzawy z bližnjevzhodnega centra Carnegie s sedežem v Bejrutu. Poudaril je, da bi lahko bili dogodki navdih tudi za ostale arabske države, saj se v številnih soočajo s podobnimi težavami kot v Tuniziji; brezposelnostjo, kršitvami človekovih pravic in nasilnimi prijemi policije.

Na desetine mrtvih zapornikov
Ponoči je bil sicer v Tuniziji "napeti mir", dopoldne je minilo mirno, popoldne pa so Tunizijo znova zajeli nemiri.

Kot poroča agencija Reuters je v zaporu v tunizijskem mestu Monastir izbruhnil požar. Po navedbah zdravnikov naj bi v ognjenih zubljih umrlo okoli 50 ljudi. Po prvih podatkih so zaporniki zažgali vzmetnice, ognjeni zublji pa so se hitro razširili po vsej stavbi. V zaporu naj bi bilo sicer okoli 1.200 zapornikov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.