Turčija za zdaj ne bo posredovala

Foto: Žurnal24 Protesti v Turčiji po napadu kurdskih upornikov na turške vojake
Turški voditelji so odločeni, da bodo porazili terorizem, kljub temu pa vojaškega posredovanja zaradi pritiskov mednarodne javnosti za zdaj ne bo.
Oglej si celoten članek

V nedeljskem napadu kurdskih upornikov in turški ofenzivi, ki mu je sledila, je bilo na meji z Irakom ubitih 12 turških vojakov in 32 kurdskih upornikov.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je zato včeraj sklical nujni sestanek svojega kabineta in najvišjih vojaških poveljnikov v Ankari, na katerem so razpravljali o možnosti vojaškega napada na postojanke Kurdske delavske stranke (PKK) na severu Iraka.

Stranka, ki jo imajo Turčija, ZDA in večji del mednarodne skupnosti za teroristično organizacijo, naj bi svoja oporišča na severu Iraka uporabljala za napade na turške tarče prek meje.

Kljub ostrim besedam so turški voditelji odločili, da napad za zdaj ni potreben. Turški premier je povedal, da je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice prosila Turčijo, naj odločitev o posredovanju za nekaj dni odloži. Po njegovih besedah to pomeni, da Washington zaskrbljenost Turčije jemlje zelo resno.

Turčija je Združene države in iraške vojaške sile zaprosila, naj preženejo kurdske upornike iz goratih predelov kurdskega severnega Iraka.

Iraški predsednik Džalal Talabani je sicer včeraj ob obisku v kurdskem mestu Arbil na severu Iraka zatrdil, da Irak Turčiji nikoli ne bo predal voditeljev Kurdske delavske stranke. To so "sanje, ki nikoli ne bodo uresničene," je dejal Talabani. Voditelji PKK se skrivajo v težko dostopnih gorah, kjer jih ne morejo aretirati niti turške niti iraške sile, je povedal.

Američani se bojijo, da bi turške operacije destabilizirale severni Irak, odnosi med ZDA in Turčijo pa so v tem trenutku slabi zaradi napovedane resolucije ameriškega kongresa, ki govori o genocidu nad Armenci.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.