Turki imajo namesto spolovil puhaste račke

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Novi turški učbeniki za biologijo imajo namesto slik spolovil slike puhastih račk, delfinov, ljubkih polarnih medvedov in matere z novorojenčkom.
Oglej si celoten članek

Sheme, ki so v poglavju učbenika za šesti razred osnovne šole o razmnoževanju, rasti in razvoju živih bitij prikazovale notranje delovanje penisa in vagine, so tako zamenjale slike ljubkih živali, piše turški časnik Hurriyet. Poleg tega so iz učbenikov letos umaknili tudi besede, kot so dojke in devištvo.

Preveč konservativni za realnost

Islamistično nagnjeno vlado predsednika Recepa Tayyipa Erdogana že dolgo časa kritiki obtožujejo, da želi vsiljevati verske norme sicer pretežno muslimanski, a uradno sekularni turški družbi, prav tako pa naj bi poskušala islamizirati izobraževalni sistem.

Profesor biologije Ahmet Zehir s turške univerze Marmara je zatrdil, da tovrstna cenzura pri poučevanju biologije otrokom povzroči več škode kot koristi. "Zakaj so odstranili te slike? Otroci jih že sami vidijo v realnem svetu. O nasprotnem spolu bi se morali učiti iz pravega vira oziroma učbenikov," meni Zehir.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.