Turška vojska čaka na zeleno luč

Foto: Žurnal24 17102007_turska_vojska_t
Turški parlament bo razpravljal o odobritvi čezmejnih vojaških operacij na severu Iraka, katerih cilj naj bi bila oporišča kurdskih upornikov.
Oglej si celoten članek

Kurdska delavska stranka (PKK), ki jo imajo Turčija, ZDA in večji del mednarodne skupnosti za teroristično organizacijo, naj bi svoja oporišča na severu Iraka uporabljala za napade na turške tarče prek meje.

Po zadnjih spopadih med turško vojsko in kurdskimi uporniki na jugovzhodu države, v katerih je bilo ubitih trinajst turških vojakov, so turške oblasti, ki za smrt vojakov krivijo PKK, pod velikim pritiskom javnosti, naj ukrepajo s silo.

Američani se bojijo, da bi turške operacije destabilizirale severni Irak, odnosi med ZDA in Turčijo pa so v tem trenutku slabi tudi zaradi napovedane resolucije ameriškega kongresa, ki govori o genocidu nad Armenci.

Iraška vlada medtem Turčijo, ki grozi, da bo obračunala s kurdskimi uporniki, poziva, naj se problema raje loti z diplomatsko in ne vojaško akcijo . "Iraška vlada bo poskušala na vsak način rešiti krizo s sosednjo Turčijo, saj jo skrbita varnost in stabilnost," je v izjavi zapisal iraški premier Nuri al Maliki.

Evropska unija pa Turčijo pozvala, naj sodeluje z Bagdadom in igra konstruktivno vlogo v regiji. EU razume turško zaskrbljenost glede potrebe po boju proti terorizmu in priznava, da se Turčija sooča z napadi PKK prek meje, je sporočila tiskovna predstavnica evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.