Ubitim Palestincem kradli organe?

Foto: Žurnal24 Izraelski minister za obrambo Ehud Barak se udeležuje tedenska zasedanja v Jeruz
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je švedsko vlado pozval, naj obsodi članek v stockholmskem časniku Aftonbladet, ki je namigoval, da so izraelski vojaki ubitim Palestincem kradli organe.
Oglej si celoten članek

Netanjahu je na seji vlade v Jeruzalemu dejal, da od švedske vlade ne pričakuje opravičila, pričakuje pa, da bo zavzela stališče do članka v Aftonbladetu. Članek je že minuli teden sprožil diplomatski spor med državama.

Obsodbe brez dokazov
Avtor članka, sicer svobodni novinar, je v njem zapisal, da so izraelski vojaki ubijali Palestince in posledično kradli njihove organe. Članek je obenem brez navajanja dokazov namigoval, da obstaja povezava med obtožbami o kraji organov Palestincem in nedavno aretacijo nekega Ameriška Juda v ZDA, ki je osumljen nelegalne trgovine s človeškimi organi.

Diplomatske grožnje izraela
Švedska vlada je že zavrnila obsodbo članka, ki je bil objavljen v ponedeljek, pri tem pa kot razlog navedla spoštovanje svobode izražanja, ki je zapisano v njeni ustav. "Švedske vlade na prosimo za opravičilo, prosimo jo za obsodbo," je predstavnik izraelske vlade danes citiral Netanjahuja. Izraelski finančni minister Juval Stajnic pa je izjavil, da bi lahko Izrael odpovedal obisk švedskega zunanjega ministra Carla Bildta, predviden za prihodnji mesec, če bo Stockholm še naprej zavračal obsodbo članka.

Iz urada izraelske vlade za medije, ki izdaja akreditacije tujim novinarjem, so medtem sporočili, da so za zdaj preložili izdajo dovoljenja novinarju Aftonbladeta in fotografu, ki sta zaprosila za vstop na območje Gaze. "Nismo primorani izdati akreditacije. Vzelo bo čas. Izvesti moramo pregled, morda preučiti njuno krvno skupino in ugotoviti, ali sta lahko donatorja organov," je povedal vodja omenjenega urada Daniel Seman, ki je znan po kontroverznih izjavah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.