Udarili so po Severni Koreji

Foto: EPA
Foto: EPA
Varnostni svet Združenih narodov je soglasno sprejel resolucijo, ki dodatno zaostruje sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega nedavnega jedrskega poskusa in izstrelitve rakete. Nove sankcije omejujejo severnokorejski izvoz, prav tako pa zapovedujejo strogo preverjanje vsega tovora, ki prihaja v in iz države.
Oglej si celoten članek

Resolucija nalaga, da mora Severna Koreja popolnoma, preverljivo in nepreklicno opustiti obstoječe jedrske programe in jedrsko orožje. Dokument zapoveduje še popolno prepoved prodaje vsega konvencionalnega orožja, tudi lahkega, in opreme, tudi recimo tovornjakov, ki bi lahko okrepili severnokorejsko vojsko.

Resolucija od držav zahteva tudi strogo preverjanje severnokorejskega tovora, poleg tega pa še prepoveduje izvoz določenih rudnin iz Severne Koreje ter prodajo luksuznih predmetov Pjongjangu.

Testirajo jedrsko orožje

Severno Korejo so nove sankcije doletele, potem ko je 6. januarja izvedla svoj četrti jedrski preizkus, prejšnji mesec pa je še izstrelila novo raketo, pri čemer je šlo po mnenju mnogih dejansko za test rakete dolgega dosega.

Južna Koreja je že pozdravila zaostritev sankcij proti severni sosedi. Južnokorejsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je sprejetje resolucije znak odločnosti mednarodne skupnosti, da več ne bo tolerirala severnokorejskih jedrskih in raketnih preizkusov.

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v sporočilu poudaril, da so soglasno sprejete sankcije "trden, enoten in ustrezen odziv mednarodne skupnosti" na severnokorejske jedrske in raketne programe. "Mednarodna skupnost je Pjongjangu poslala jasno sporočilo - Severna Koreja mora opustiti te nevarne programe," je še zapisal Obama.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:45 2. Marec 2016.

    S Korejci se poščijejo na VS. Kaj so dosegla Evropa, ko je sprejela sankcije proti Rusiji, nič, v svojo škodo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.