Ugrabljen, posiljen in zaprt

Foto: Žurnal24 Oprema, ki so jo dobili zaporniki v Gunatanamu ob prihodu. (Foto: Reuters)
Na Wikileaksu objavljeni dokumenti o dogajanju v zaporu Guantanamo razkrivajo grozljivo zgodbo 15-letnega pripornika iz Pakistana.
Oglej si celoten članek

Tedaj 15-letnega fanta iz Pakistana je, preden so ga strpali v Gunatanamo, zajela skupina afganistanskih upornikov, ga skupinsko posilila in praktično zasužnjila.

 Najstnik je v Afganistan prišel, da bi opravil nekaj opravkov namesto svojega očeta. Kot je kasneje povedal ameriškim preiskovalcem, ga je med tem ugrabila skupina enajstih moških, ki je sama sebe imenovala Samudovi ljudje. Skupina ga je najprej posilila, nato pa odvedla v svojo vas, kjer je moral opravljati različna dela.

Nekaj dni kasneje so v to vas vdrli ameriški vojaki. 15-letnika in še nekaj drugih so uporniki prisilili, da so ostali v vasi in se borili, sami pa so zbežali.

Američani so zajeli tudi dečka, v svoje beležke so zapisali, da je imel pri sebi orožje, vendar ga ni uporabil.

Zgodbo so povzeli številni svetovni mediji. Časnik The Telegraph pa se je znašel v središču razprav o novinarski etiki, saj je objavil tudi fantovo polno ime.

WikiLeaks je sicer v preteklem tednu razkril 758 dokumentov z oznako ‘zaupno’ z ocenami skoraj vseh zapornikov iz Guantanama.

Ocena "nenevaren" po sednmih mesecih
V Guantanamo je prišel januarja 2003. Kljub njegovi mladosti in prestrašenosti so ga zadržali, ker bi po njihovem mnenju lahko imel pomembne informacije o gibanju in načrtih talibanov.

Na Kubi je preživel sedem mesecev. Po tem času je vojska v poročilo zapisala, da „je bil žrtev ugrabitve in prisiljen k sodelovanju z lokalnim plemenom, povezanim s Talibani“.

Še vedno so menili, da bi lahko imel kakšne koristne informacije, vendar so se odločili, da bi bilo zanj bolje, da ga izpustijo in premestijo nekam, kjer bi lahko postal „produktiven član družbe“, še piše www.theatlanticwire.com. Pri tej odločitvi vojaških preiskovalcev pa je pomembno vlogo igralo tudi dejstvo, „da med zaslišanji ni izražal nasilja do ZDA ali njenih zaveznic“.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.