Ujeli Gadafijevega prvega vohuna

Foto: Reuters Saif al-Islam v letalu po prijetju.. Foto: Reuters Saif al-Islam v letalu po prijetju.. Foto: Reuters Saif al-Islam v letalu po prijetju..
V Libiji so po včerajšnji aretaciji Gadafijevega sina Seifa al Islama danes uspeli najti še nekdanjega šefa obveščevalne službe Abdulaha al Sanussija. Po poročanju Reutersa se je po pogajanjih predal novim oblastem.
Oglej si celoten članek

Zloglasnega Abdulaha al Sanussija so nekdanje uporniške enote odkrile v hiši njegove sestre na jugu države, na območju, kjer so včeraj zajeli tudi Seifa al Islama.

Al Sanussi je bil eden najbolj tesnih zaupnikov pokojnega voditelja Muamerja Gadafija, bil je tudi njegov svak. Zelo tesen odnos je imel tudi s Seifom, ki naj bi nasledil Gadafija na mestu voditelja države. 

Proti vsem trem je Mednarodno kazensko sodišče pred meseci vložilo tiralice zaradi zločinov proti človečnosti. 62-letni Sanussi naj bi tako stal za ostrimi represalijami proti nasprotnikom režima, povezan pa naj bi bil tudi z masakrom več kot 1.000 zapornikov v zaporu v Tripoliju leta 1996.

"Mislil je, da ga bomo ubili"

"Na začetku je bil zelo prestrašen. Mislil je, da ga bomo ubili," je dejal Ahmed Ammar, eden izmed 15 upornikov, ki so včeraj ujeli Seifa al-Islama.

Foto: Reuters Abdulah al Sanusi Uporniki iz Zintana so Seifa ujeli med njegovim begom v terenskem vozilu v puščavi 64 kilometrov izven mesta Zintan. Kot je dejal Ammar, so dobili namig, da se proti Obari premika manjša skupina Gadafijevih privržencev. Ko so se jim približali, so začeli streljati v zrak. Takoj so odkrili, da je v vozilu Seif, ki je bil precej prestrašen. A kot pravi Amman, so ga uspeli pomiriti. "Prijateljsko smo ga ogovorili in ga uspeli sprostiti ter mu dejali: ´Ne bomo te ranili´".

Borci iz Zintana so prepričani, da so prav oni tisti, ki so imeli odločilno vlogo pri napadu in osvojitvi prestolnice. Od oblasti tako zahtevajo, da jim prizna njihove zasluge. Libijske oblasti sicer upajo, da jim bo Seif povedal, kje je skrit denar, ki si ga je nakopičila Gadafijeva družina skozi vsa leta vladanja.

Mednarodno sodišče za vojne zločine v Haagu Seif al-Islama bremeni zločinov proti človečnosti. Obtožuje ga, da je naročil ubijanje neoboroženih protestnikov med spomladanskimi protesti. Libijski nacionalni prehodni svet sicer želi, da bi Gadafijevemu sinu sodili doma in so tako že sporočili, da ga ne bodo izročili sodišču. Pravosodni minister je dejal, da Seif al-Islama čaka smrtna kazen.

Ujetje Gadafijevega sina je zadnje dramatično dejanje v tako imenovani Arabski pomladi, ki se je začela s padcem tunizijskega režima Ben Alija in nadaljevala s padcem egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka ter na koncu s prijetjem in smrtjo Moamerja Gadafija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.