Ujetih več sto ljudi

Foto: Žurnal24 Prvi posnetki iz Padanga kažejo razrušeno mesto, pod kupi ruševin naj bi bilo za
Indonezijo je stresel potres z močjo 7,6 stopnje. Uničenih je na stotine hiš, na stotine ljudi je ujetih. Oblasti opozorila pred cunamijem niso objavile.
Oglej si celoten članek

Žarišče potresa je bilo v globini 71 kilometrov v Indijskem oceanu, 78 kilometrov jugozahodno od mesta Padang na zahodu Sumatre. Sprva so domnevali, da je pod ruševani več tisoč ljudi, ko pa so vnovič vzpostavili komunikacije, so precej znižali te ocene.

Po prvih pričevanjih je v mestu z 900 tisoč prebivalci uničenih na stotine hiš, porušena je glavna bolnišnica, zrušilo se je tudi letališče. Indonezijska vlada ocenjuje, da bodo posledice potresa podobne tistim v mestu Jogjakarta na otoku Java, ko je leta 2006 umrlo pet tisoč ljudi, uničenih pa je bilo 150 tisoč domov.
  

Iz podrtega univerzitetnega centra v Padangu so reševali ranjene. © Reuters

 

Cunamija ni bilo

Po poročanju lokalnih medijev je potres med prebivalci izzval paniko, zaradi česar so se mnogi zatekli na ulico, iz mesta so poročali tudi o požarih.

Indonezijske oblasti opozorila pred cunamijem niso objavile. Center za spremljanje cunamijev na Havajih je objavil povečano pozornost za Indonezijo, Malezijo, Indijo in Tajsko, ki jo je kasneje preklical.

Ravno to območje je decembra 2004 prizadel uničujoč cunami in terjal skoraj četrt milijona življenj.

Geologi opazujejo nihanja, ki jih je seizmograf v meteorološkem uradu v Džakarti zabeležil ob potresu na Sumatri. © Reuters

 
Opozorila že februarja
Geologi so že dlje časa opozarjali, da Padangu zaradi njegove lokacije grozi velik potres, ki bi lahko uničil mesto.

"Padang je tik pred območjem, kjer je veliko možnosti za potres z močjo 8,9 stopnje," je že februarja letos opozarjal geolog z indonezijskega naravoslovnega inštituta Danny Hilman Natawidjaja. "Vse mesto bi se lahko utopilo v cunamiju, ki bi ga sprožil tako močan potres," je trdil Natawidjaja.

 

Cunami na Samoi

Ravno sinoči je cunami, ki ga je sprožil potres, pustošil po Samoi. Ubil je vsaj sto ljudi. Geologi pravijo, da potresa med seboj nista povezana.

V Indoneziji so imeli več praktičnih vaj, kako ravnati v primeru cunamija, državni center za naravne katastrofe pa je vzpostavil sistem opozarjanja, ki naročnikom pošilja SMS-sporočila v primeru nevarnosti.

Kljub temu pa nekateri strokovnjaki menijo, da bi morala Indonezija narediti več za zmanjšanje nevarnosti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.