Ujetim v ruševinah ne morejo pomagati več niti psi

Foto: EPA
Foto: EPA
Nepalske oblasti nimajo več upanja, da bi teden dni po apokaliptičnem potresu v ruševinah našli še kakšnega preživelega. Pri tem se ne zanašajo več niti na pomoč japonskega junaškega psa.
Oglej si celoten članek

"Trudimo se po najboljših močeh, toda mislim, da ni več možnosti za najdbo preživelih v ruševinah," je dejal predstavnik tamkajšnjih oblasti Laxmi Prased. Uradna številka mrtvih po sobotnem potresu z magnitudo kar 7,9 je trenutno 6.621, ranjenih pa je 14.021 ljudi. A bodo končne številke verjetno še veliko višje, ko se bodo lahko reševalci dokopali do območij bližje epicentru na zahodu države, ki so zaradi uničene infrastrukture še vedno odrezane od sveta.

Zadnjega preživelega so izpod ruševin potegnili v četrtek, 15-letnik je bil v dokaj dobrem zdravstvenem stanju.

Po podatkih predstavništva EU v gorati državi naj bi bilo sicer še vedno pogrešanih tudi 1.000 državljanov članic Unije. Slovenci naj bi bili na varnem. 

Potrebujejo pomoč vsega sveta

Nepal je mednarodno skupnost zaprosil za dodatno humanitarno pomoč, ob tem pa priznal, da je bil sam doslej preslabo pripravljen na možnost močnega potresa. Hrano in pitno vodo tako nujno potrebuje kar okoli tri milijone ljudi. Ogromno jih je ostalo brez strehe nad glavo, saj je po prvih ocenah uničeih 130.000 hiš, poroča BBC.

Oblasti tako prosijo med drugim za helikopterje, s katerimi bi lahko prevažali potrebščine v odročne prizadete dele države. 

Pri ZN pa se bojijo tednov, ki sledijo. Potres je namreč uničil veliko semen riža tik pred začetkom sezone sajenja. Prav riž pa je bistvena poljedelska kultura in hrana v državi, kar pomeni, da bi lahko prebivalci ostali brez lastne žetve še leto dni in pol.

Na delu junaški reševalci in psi

Na pomoč v Nepal so prihiteli reševalci iz številnih držav, predvsem okoliških, pa tudi evropskih. Med drugim so svoje enote z reševalnimi psi poslali tudi Japonci, prvič pa se jim je na poti v tujino pridružil tudi pes z imenom Jumenosuke. Ta velja doma za pravega junaka. Nekoč je bil to potepuški pes, in bi moral biti uspavan. A so ga zadnji hip rešili v lokalni neprofitni organizaciji, ki je iskala primerne pse, da bi jih izurili v reševalce. Lani je postal znan, ko je našel dva preživela v zemeljskem plazu pri Hirošimi.

Kako zgleda reševanje z vidika psa? Izraelski reševalci so objavili posnetek z enega svojih psov v prestolnici Katmandu v Nepalu. Pes je imel nameščeno kamero.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.