Ulice vzklikajo: Dol z Mubarakom

Foto: Žurnal24 Na cestah proti letališču v Kairu vlada neznosna gneča, saj si poleg tujcev iz d
V Egiptu se sedmi dan nadaljujejo demonstracije za strmoglavljenje Mubarakove oblasti. Slovenka na letališču v Kairu še išče prost sedež za vrnitev domov. Zaradi protestov nafta tik pod sto dolarji.
Oglej si celoten članek

Ponedeljkovo jutro v Kairu se je po večernih demonstracijah začelo mirno. "Ko sem se peljal v službo, so bile razmere na cesti dokaj normalne," nam je za Žurnal24 dopoldne povedal Miha Jerman, sodelavec na slovenskem veleposlaništvu v Kairu. A se je nato na ulice in trge Kaira znova zlilo na desettisoče demonstrantov, ki nadaljujejo s protesti za strmoglavljenje dolgoletnega voditelja Hosnija Mubaraka.

Ta sicer skuša z rošadami na vodstvenih položajih popihati na dušo opoziciji, a je ta odločna, da se mora vladavina Mubaraka končati.

Zaradi nemirov so danes zaprli pristanišče v Aleksandriji, ki je glavno okno v svet, za zdaj pa brez posebnosti poteka promet skozi Sueški prekop.

Ceste zavzele množice in avtomobili
Jerman nam je sicer okoli 14. ure po egiptovskem času sporočil, da postaja gneča v Kairu vse hujša, saj se bliža policijska ura, ki jo je policija danes razglasila že za 15. uro, pa čeprav so se množice na to omejitev v minulih dneh požvižgale. Policija se je sicer danes dejavneje vrnila na ulice in pričela urejati promet ter skrbeti za varnost pred ropanjem in plenjenjem, potem ko so njeni pripadniki v zadnjih dneh po krvavih spopadih z demonstranti dobesedno poniknili.

Foto: Žurnal24 Protest v Egiptu

Na letališču v Kairu se razmere še vedno niso ustalile, saj se za svoje sedeže na letalih bori okoli deset tisoč ljudi. "Še vedno vlada kaotično stanje. Po naših podatkih je na letališču še ena Slovenka, ki čaka na prevoz domov. Pri tem ji osebno pomaga naš uslužbenec Jean-Pierre Vonarb, pričakujemo, da mu bo danes zanjo uspelo najti sedež na letalu," pravi Jerman.

Včerajšnje opozorilo MZZ, da se velja izogniti potovanju v Egipt, velja še naprej, so pa razmere v letoviščih ob Rdečem morju, kjer je tudi veliko Slovencev, za razliko od večjih egiptovskih mest mirne.

Veleposlaništvo je v stalnem stiku s tamkajšnjimi oblastmi.

Protesti tresejo ves svet
Razmere v Egiptu, kjer že sedmi dan potekajo protesti proti predsedniku Hosniju Mubaraku, so pošteno zatresle borze po svetu.

Tako je cena surove nafte vrste brent davi dosegla 28-mesečni vrh in se ustavila tik pod psihološko mejo sto dolarjev za sod (159 litrov), nihče pa si ne upa napovedati, kakšne bodo posledice, če nemiri izbruhnejo v kateri izmed glavnih izvoznic nafte na Bližnjem vzhodu. Japonski indeks Nikkei je padel za 1,2 odstotka, takoj ob odprtju so se stresle tudi evropske borze. Egiptovska borza bo danes ostala zaprta.

Po poročanju arabske televizijske postaje Al Jazeera cene hrane v Egiptu strmo naraščajo. Vse težje je mogoče dobiti tudi bencin, ki se v zadnjih dneh tudi draži. Ljudje tudi težko pridejo do denarja, saj so zaprte vse banke, na bankomatih pa že zmanjkuje denarja.

Tujci še naprej zapuščajo Egipt. S posebnim letalom bo danes svoje državljane iz Kaira reševala Avstralija, iz Frankfurta pa je v Kairo poletelo tudi posebno Lufthansino letalo, ki bo rešilo nemške državljane iz nemirne prestolenice. Do letališča jih bodo pripeljali v posebnem konvoju.

Britanski premier David Cameron je egiptovske oblasti danes pozval, naj se vzdržijo nasilja nad demonstranti. V pogovoru za BBC pa se ni želel jasno opredeliti in od Mubaraka zahtevati, naj sestopi.

"Zelo pomembno je, da niti jaz niti ameriški predsednik Obama ne izjaviva, kdo naj vodi to ali ono državo. Je pa na mestu povedati, da obstaja v tem primeru možnost izbire; če bo prevladalo nasilje, se bo to za Egipt končalo slabo,"
je dejal.

Danes je k odhodu Mubaraka pozval tudi 78-letni igralec Omar Šarif, ki je znan iz filmov Doktor Živago in Lawrence Arabski.

Mubarak išče podporo
Sinoči se je sicer Mubarak, ki državi s politiko stalnih izrednih razmer vlada že 30 let, sestal  z vojaškim vrhom in si poskušal zagotoviti trdno podporo generalov.

Vojska v protestih za zdaj še ni nasilno posredovala, medtem ko se je policija po spopadih s protestniki v zadnjih dneh dobesedno vdrla v zemljo.

Najhujši dan za Mubaraka bo očitno torek, saj opozicija za jutri napoveduje milijonske demonstracije, ki bi utegnile odločiti o prihodnji usodi države.
Foto: Žurnal24 Protest v Egiptu El Baradej Obami: Pomagaj
Pisana egipčanska opozicija se je poenotila okoli Mohameda El Baradeja. Ta je sinoči pozval ameriškega predsednika Baracka Obamo, naj Mubaraku odločno pove, da je čas za sestop z oblasti.

Baradej sicer poziva k mirnemu nadaljevanju demonstracij, medtem ko mu mnogi ne zaupajo, saj se je Nobelov nagrajenec za mir in nekdanji vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo šele pred kratkim vrnil v Egipt.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.