Umrl Petar Stambolić

Foto: Žurnal24
V 95. letu starosti je v petek v Beogradu umrl Petar Stambolić, eden od najvplivnejših srbskih politikov v drugi polovici prejšnjega stoletja in nekdanji predsednik predsedstva SFRJ.
Oglej si celoten članek

Bil je tudi predsednik SFRJ. © wikipedia

 
Petar Stambolić se je rodil 12. maja 1912, leta 1935 pa so ga sprejeli v takrat ilegalno Komunistično partijo Jugoslavije in zelo hitro je prišel v krog mladih kadrov, ki je bil blizu Josipu Brozu - Titu .

V drugi svetovni vojni je Stambolić opravljal najvišje vojaške funkcije in bil na najvišjih položajih v komunistični partiji. Po vojni je vse do odhoda s političnega prizorišča sredi osemdesetih let zasedal visoke položaje, med drugim je bil med letoma 1963 in 1967 predsednik zvezne vlade in v mandatnem obdobju 1982/83 predsednik predsedstva SFRJ.

Petar Stambolić je bil stric nekdanjega srbskega predsednika Ivana Stambolića , ki so ga 25. avgusta 2000 umorili. Za umor Ivana Stamboliča, ki ga je izvedel po nalogu takratnega predsednika ZRJ Slobodana Miloševiča , je bil nekdanji poveljnik posebnih srbskih policijskih enot (JSO) Milorad Ulemek Legija obsojen na 40-letno zaporno kazen.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.