Umrl prehranski guru Montignac

Francoz Michel Montignac, čigar knjige o pravilni prehrani so uspešnice po vsem svetu, je umrl v starosti 66 let. Razlog smrti še ni znan.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaka za uravnoteženo prehrano zelo dobro poznajo tudi tisoči Slovencev. Na naših policah so tri njegove knjige: Jem, torej hujšam, Montignacovi recepti in jedilniki ter Montignacova metoda v teoriji in praksi. Vse tri so uspešnice.

Zakaj je Montignac umrl, za zdaj še ni znano. Agencija AFP poroča le, da je umrl v 66. letu starosti na svojem domu v mestu Annemasse v Franciji, kjer je tudi živel.

Debelušen otrok
Francoz je bil kot otrok precej debelušen in ravno v tem naj bi tičal razlog, zakaj se je odločil temeljito raziskovati pomen uravnotežene prehrane. V 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil zaposlen v farmacevtski industriji, je začel raziskovati prehrano; v prvi vrsti zato, da bi rešil svoje težave s prekomerno težo.

Potem ko je sam preizkusil metodo ločevanja uživanja slabih ogljikovih hidratov in maščob ter tako v treh mesecih izgubil okoli 13 kilogramov, je leta 1986 napisal knjigo o tem, kako hujšati in jesti zunaj, ki je v Franciji takoj postala uspešnica, prodali pa so jo v pol milijona izvodih. Naslednje leto je objavil svojo najbolj znano knjigo Jem, torej hujšam, ki so jo v 40 državah prodali v več milijonih izvodih.

Njegova teorija sloni na spreminjanju ravni sladkorja v krvi. Odvečen sladkor se po njegovem prepričanju skladišči v maščobne blazinice, zato odsvetuje uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom, ki vplivajo na visoko raven glukoze v krvi po uživanju obroka.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.