Umrl še osmi gasilec

Foto: Žurnal24 Svojci umrlih gasilcev zahtevajo odgovornost poveljnika gasilcev.
Svojci umrlih zahtevajo odgovore, sorodniki najmlajšega napovedujejo tožbo zoper odgovorne.
Oglej si celoten članek

Slabo uro potem, ko se je v Šibeniku končala žalna slovesnost za sedmimi hrvaškimi gasilci, ki so umrli v požaru na otoku Kornat prejšnji četrtek, so iz zagrebške bolnišnice sporočili, da je poškodbam podlegel še osmi gasilec. Stanje ostalih petih hudo opečenih gasilcev, med katerimi se trije zdravijo v dveh zagrebških, dva pa v splitski bolnišnici, je stabilno, ampak še vedno resno, so danes sporočili zdravniki.

Življenje vseh petih ranjenih gasilcev je še vedno v nevarnosti, saj imajo opekline od druge do tretje stopnje na 60 do 80 odstotkih telesa, so povedali zdravniki, ki vsak dan obveščajo javnost o njihovem stanju. Napovedali so še, da bodo ta teden začeli s prvimi transplantacijami kože, če bo to dovolilo stanje opečenih gasilcev.

Iskanje odgovornih
Na žalni slovesnosti v šibeniškem gledališču sta se od umrlih gasilcev, med katerimi je imel najmlajši 17 in najstarejši 52 let, med drugimi poslovila hrvaški predsednik Stipe Mesić in premier Ivo Sanader. Zaradi največje nesreče hrvaških gasilcev je vlada prejšnji teden razglasila današnji ponedeljek za dan žalovanja na Hrvaškem. 

Hrvaška policija je v soboto na novinarski konferenci v Šibeniku sporočila, da je požar na otoku Kornat izbruhnil zaradi cigaretnega ogorka, ki ga je v suho travo odvrgel 20-letni delavec Nacionalnega parka Kornati. Osumljencu, ki mu danes poteče pripor, grozi tri leta zapora zaradi kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti. Odvetnik osumljenca je izjavil, da se njegov varovanec ne počuti krivega za nesrečo. 

Sorodniki umrlih so tudi danes na žalni slovesnosti zahtevali odgovornost poveljnika gasilcev Šibeniško-kninske županije, ki je ponudil svoj odstop, tako kot glavni poveljnik hrvaških gasilcev. Starši najmlajšega umrlega gasilca, ki še ni bil polnoleten, so napovedali kazensko ovadbo proti odgovorni osebi, ki je dovolila mladoletniku odhod na kraj požara.

Hrvaška javnost je ogorčena zaradi nesreče in zahteva odgovore na vrsto vprašanj - od tega, ali je bil gasilski poseg na nenaseljenem območju Kornata, na katerem so se ponesrečili gasilci, upravičen, do vprašanja ustrezne opremljenosti ponesrečenih gasilcev, predvsem njihovih sredstev za komunikacijo s poveljstvom in reševalci.

V Šibeniku so v petek razglasili sedem dni žalovanja, zaradi tragedije gasilcev pa so preložili začetek šolskega leta na območju Šibeniško-kninske županije. Gasilce bodo pokopali danes in v torek v krajih, kjer so živeli - v Šibeniku, Tisnu in Vodicah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.