Umrl Yves Saint Laurent

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Modni svet je v nedeljo izgubil enega od svojih velikanov. V starosti 71 let je umrl Yves Saint Laurent, kreator, ki je spremenil žensko modo.
Oglej si celoten članek

Vase zaprti Yves Saint Laurent je dominiral francoski modi od svojega 21. leta, ko si je s svojimi drznimi stvaritvami zagotovili status kulturne ikone 20. stoletja. "Gabrielle Chanel je dala ženskam svobodo. Yves Saint Laurent jim je dal moč," je ob smrti modnega velikana dejal njegov dolgoletni prijatelj in poslovni partner Pierre Berge.


Leta 2002 se je Yves Saint Laurent umaknil iz visoke mode. © Reuters

Saint Laurent je za vedno spremenil žensko modo. Kot prvi modni kreator je ustvaril kolekcije oblačil priznanih blagovnih znamk, ki so bile cenovno dostopne večjemu številu ljudi. "Njegova moda je bila polna barv, navdahnjena z umetnostjo," je dejala priznana oblikovalka spodnjega perila Chantal Thomass .

Slava in travme
Saint Laurent je bil rojen v Alžiriji kot najstarejši otrok premožnega francoskega industrialista. Že kmalu je pokazal nadarjenost za oblikovanje in izdelovanje oblek. Pri sedemnajstih se je vpisal v pariško šolo mode. S svojo nadarjenostjo je prepričal Christiana Diorja . Po mentorjevi smrti leta 1957 je Saint Laurent postal glavni oblikovalec in kmalu presegel Diorjevo slavo.

Po treh letih, ki jih je preživel pri Diorju, so ga vpoklicali v vojsko. Travme, ki jih je zaradi svoje homoseksualne usmerjenosti moral preživljati v času šolanja, so v vojski spet prišle na dan. Doživel je živčni zlom in skoraj tri mesece preživel v vojaški bolnišnici. Med Saint Laurentovim okrevanjem je Berge dobil finančno pomoč, ki jima je omogočila predstavitev lastne znamke. Leta 1962 se je prvič predstavil s kolekcijo pod lastnim imenom. Od takrat dalje je imperij YSL le še rasel. Saint Laurent je zmogel razbrati razpoloženje ulice in ga prenesti v visoko modo.

V osemdesetih letih so njegove osebne težave zasenčile njegovo delo. Bojevanje z depresijo in zasvojenostjo z alkoholom ga je pripeljalo na rob. Saint Laurent, ki ni nikoli bral časopisov ali poslušal radia, je izgubil stik z realnostjo in ohranil le majhen krog prijateljev. "Slava ga je uničila," je ob neki priložnosti dejal Berge. "Vsi kreatorji imajo v sebi megalomana. Razlika med slabimi in dobrimi je v tem, da so slabi veseli megalomani, medtem ko so pravi nesrečni. Saint Laurent je nesrečen megaloman."

Devetdeseta so pomenila prelomnico za Saint Laurenta. Njegova modna hiša je zaplavala v dolgove, kar je pripeljalo do prevzemov. Najprej jo je pod okrilje vzelo francosko podjetje Sanofi, leta 1999 pa italijanski Gucci, ki je v rokah francoskega giganta PPR.

Po letu 2002, ko se je Yves Saint Laurent poslovil od visoke mode, se je le redko pojavil v javnosti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.