Uporaba smrtonosne injekcije je ustavna

Foto: Žurnal24 Doslej pa je le ameriška zvezna država Louisiana dopuščala smrtno kazen za posil
Ameriško vrhovno sodišče je odločilo, da je uporaba smrtonosnih injekcij za izvrševanje smrtne kazni zakonita in v skladu z ustavo.
Oglej si celoten članek

S tem je sodišče po nekaj več kot pol leta znova odprlo pot za izvrševanje najstrožje kazni v ZDA.

Sodniki so s sedmimi glasovi za in dvema proti odločili, da tveganje za trpljenje usmrčenih na ta način ne predstavlja "krutosti ali neobičajnega kaznovanja", ki ju v ZDA prepoveduje ustava. Smrtonosna injekcija je sicer najpogostejše sredstvo za izvrševanje smrtne kazni v ZDA. Leta 2006 je bilo z njo usmrčenih 53 ljudi, največ, kar 98, pa so jih tako usmrtili leta 1999.

Nekaj obsojenih na smrt pod vodstvom para iz Kentuckyja je pred tem na vrhovno sodišče poslalo zahtevo, naj presodi, ali je uporaba smrtonosne injekcije sploh ustavna. Po njihovem mnenju naj bi pri tovrstnem postopku v nekaterih primerih prišlo do nepotrebnega trpljenja.

Injekcija sicer deluje v treh fazah – obsojenca najprej umiri, ga nato paralizira, nazadnje pa povzroči ustavitev srca. Če se usmrtitev odvija v skladu z načrtom, obsojenec kmalu po vbrizgu izgubi zavest in nato umre v nekaj minutah. Če pa anestezija ni pravilno pripravljena in odmerjena, lahko obsojenec pred smrtjo preživlja izjemne muke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.