"Uriniranje delno krivo za pogin rib"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Johnu in Cherry Pusey iz Anglije ni uspelo prepričati sodišča, da je uriniranje na počivališču blizu njunega doma nesprejemljivo.
Oglej si celoten članek

Na sodišču v angleškem Somersetu sta John in Cherry Pusey poskušala prisiliti lokalni svet, da odpravi počivališče v bližini njunega doma, kjer se motoristi redno ustavljajo in se tudi olajšajo, piše BBC. Vendar je sodišče odločilo, da vozniki, ki urinirajo na prostem, na splošno niso nesprejemljivi, ker jih iz njunega doma ni bilo videti neposredno.

Globa od 208 do 417 evrov

Ne glede na pravno mnenje so nasprotniki najpogosteje tisti, ki stanujejo blizu takih krajev. V Ljubjani je za to pristojno, poleg policije, tudi mestno redarstvo, za kršitve 7. člena zakona o varstvu javnega reda in miru, ki se nanaša na omenjeno vedenje, pa je sicer kazen od 208 do 417 evrov.

Uriniranje delno krivo za pogin rib

Prav tako je skrb za okolje povod za akcijo proti olajševanju na prostem. Nemški raziskovalci verjamejo, da so plavalci, ki so lulali v jezero Eichbaum v Hamburgu, delno odgovorni za razcvet alg, zaradi česar je potem poginilo več kot 500 rib.

Na festivalu morate v premični WC

Prav zato organizatorji festivala Glastonbury redno angažirajo tako imenovane zelene policiste, ki kršitelje vržejo s prireditve, če ne uporabljajo stranišča. Bojijo se namreč, da bi preveč urina onesnažilo lokalne reke in potoke.

Nično toleranco v tem primeru zagovarja tudi Raymond Boyd Martin, generalni direktor združenja, ki predstavlja britansko industrijo proizvajalcev stranišč. Strinja se, da je treba treba biti strpen pri starejših in tistih z zdravstvenimi težavami, vendar to "v današnjem času ni primerno. Ni razloga, da bi v 21. stoletju to še vedno delali".

"Ničesar se ni treba sramovati"

Vsak z majhnimi otroki ve, kako težko je včasih najti stranišče prav takrat, ko je treba. Hkrati je mnoge sram uporabljati stranišča v lokalih, restavracijah in trgovinah, ko tam niso stranke. Quentin Willson, novinar s področja avtomobilizma in nekdanji voditelj oddaje Top Gear, vztraja, da se ni treba ničesar sramovati, ko greste v naravo. "Bolje je, da gredo ljudje lulat na počivališču, kot da nadaljujejo vožnjo in se ne morejo zbrati," trdi. "Sam se ne bi olajšal v javnosti, kjer je veliko ljudi. Poiskal bi grm ali šel nekam na polje. Počivališča so fantastična britanska tradicija."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.